Verkoudheid

Wat is verkoudheid?

Een verkoudheid is niet ernstig, maar kan wel erg vervelend zijn. Meestal merk je het aan een kriebel in de keel, een verstopte neus en een rillerig gevoel. Een verkoudheid is een ontsteking van de bovenste luchtwegen (de neus, de bijholten en de keel)  die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn ruim 200 verschillende virusstammen bekend die een verkoudheid kunnen uitlokken. Een volwassene heeft jaarlijks gemiddeld driemaal een luchtweginfectie. Kinderen zijn vaker verkouden, bijna voortdurend lijkt het soms, maar gemiddeld wel een keer of zes per jaar of zelfs meer. Bij kinderen is het heel normaal dat ze bij een verkoudheid ook lichte koorts krijgen. Heb je als volwassene koorts, dan is er meestal sprake van griep. Die wordt veroorzaakt door het influenza-virus en geeft ook klachten zoals spierpijn en koude rillingen.

Wat zijn de oorzaken van een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit verspreidt zich via microscopisch kleine speekseldruppeltjes in de lucht die door de ene persoon worden uitgeademd en door de andere weer worden ingeademd. Vooral op plaatsen waar zich veel mensen tegelijk bevinden in slecht geventileerde ruimtes is de kans op besmetting groter, denk maar aan kinderdagverblijven, scholen of een kantoor. Om die reden zijn er ook veel meer verkoudheden in het winterseizoen: we blijven veel meer binnen en er wordt minder geventileerd.

 

Ook via de handen wordt het virus overgedragen. Wie verkouden is, moet vaak niezen of hoesten en bedekt hierbij zijn mond of neus met zijn hand. Door andere mensen de hand te schudden of iets aan te raken wat iemand anders aanraakt, wordt het virus verspreid. Heb je een verkoudheid, dan ben je besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan. De incubatietijd -dit is periode tussen het ontstaan van de infectie en het moment dat je echt ziek wordt- is twee tot drie dagen.

 

Of je wel of niet besmet raakt, is in de eerste plaats afhankelijk van je weerstand en van het soort virus. Infecties voorkomen betekent het immuunsysteem versterken en contacten met virussen vermijden.

Wat zijn de symptomen van een verkoudheid?

De ene verkoudheid is de andere niet, maar toch zijn er een aantal symptomen die je goed  kan herkennen. Heb je last van een of meer van deze symptomen, dan heb je het waarschijnlijk te pakken:

 

1. Je hebt kriebel in je keel of keelpijn (dit is vaak het eerste symptoom) en bent misschien een beetje hees.
2. Je hebt een loopneus of misschien zelfs een verstopte neus.
3. Je moet vaak niezen.
4. Je moet hoesten, waarbij er wat slijm vrijkomt.
5. Je hebt hoofdpijn.
6. Je hebt weinig energie en bent snel moe.
7. Je hebt last van lichte spierpijn.
8. Kinderen kunnen koorts hebben tot ongeveer 38,5°C.

 

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, maar omdat je weerstand op dat moment op de proef gesteld wordt, kan het zijn dat je een  extra besmetting hebt opgelopen via een bacterie. Dit kan o.a. resulteren in een keelontsteking, middenoorontsteking, bronchitis of bijholteontsteking. In dat geval heb je meestal koorts en voel je pijn op de plaats waar de ontsteking zit.

 

Hoe lang een verkoudheid duurt, hangt af van verschillende factoren, zoals het virus waardoor je besmet bent geraakt en je algemene fysieke conditie. De ene persoon is er na een week vanaf, en bij de andere kunnen de symptomen tot 3 weken aanhouden. Ook bij kinderen kan het wat langer duren.

Wat te doen tegen verkoudheid?

Ook al is een verkoudheid niet erg, toch wil je het liever voorkomen. Door een aantal slimme tips toe te passen kun je ervoor zorgen dat je het niet te pakken krijgt. 

 

1. Was regelmatig je handen

De ziektekiemen kunnen rechtstreeks worden overgedragen via oppervlakken, handvatten en vooral via de handen. Was je handen dus regelmatig en grondig. 

 

2. Lucht de woning en de werkplek regelmatig.
Door een ruimte goed te luchten vermindert het aantal ziektekiemen in de lucht en zorg je doorgaans voor een betere luchtvochtigheid, waardoor je slijmvliezen beter beschermd zijn tegen uitdroging en je minder vatbaar bent voor infecties.

 

3. Hou je neusslijmvlies vochtig
Binnen in de neus bevindt zich het vochtige neusslijmvlies dat met fijne trilhaartjes is bedekt. Wanneer de ingeademde vochtige lucht verdampt, komen de stofdeeltjes, bacteriën en virussen op het slijmvlies terecht zodat ze niet verder in het lichaam kunnen binnendringen. Door je neus vochtig te houden met een isotone zoutoplossing op natuurlijke basis maak je de trilhaartjes in de neus los, waardoor ze hun reinigende functie weer kunnen uitoefenen.

 

4. Zorg voor een goede basisweerstand
Heb je een verminderde weerstand, dan is de kans groter dat je besmet raakt en ziek wordt. Pas zo nodig je levensstijl aan om je natuurlijke weerstand te verhogen. Wacht hiermee niet tot het verkoudhedenseizoen zich aandient, want dan is het meestal al te laat.

 

5. Ondersteun je lichaam
Heb je het gevoel dat je verkouden aan het worden bent, of zijn er zieken in je omgeving? Geef je lichaam dan extra steun met een voedingssupplement op basis van duindoornbessen . De duindoornbes is bij uitstek een weerstandsverhoger.

Hoe kan je de symptomen van een verkoudheid verzachten?

Ben je toch verkouden geworden, dan  is het belangrijk om jezelf de nodige rust te gunnen. Je lichaam beschikt over een zelfherstellend vermogen en zal er voor zorgen dat je weer helemaal herstelt, op voorwaarde dat het daartoe de kans krijgt. Met deze tips kan je je lichaam ondersteunen en de symptomen van een verkoudheid verzachten:

  • Rust zo veel mogelijk. Slapen en dommelen bevorderen het genezingsproces. Zorg hierbij voor een goed geventileerde slaapkamer. 
  • Warmte is altijd goed bij verkoudheid en hoesten. Het is belangrijk dat vooral de voeten niet afkoelen. Als warme sokken niet volstaan, helpt een warm voetbadje  voor de activering van de eigen warmte.
  • Vermijd koude, droge of rokerige lucht. Verwarmde kamerlucht is vaak te droog. Een luchtbevochtiger of een kom met water op de verwarming kan uitkomst bieden. Zit de verkoudheid vast, dan kan een stoombad met kamille de klachten verlichten.
  • Zorg voor licht verteerbare en gezonde voeding. Vette voeding kan op dit moment te zwaar zijn voor je spijsvertering. Vooral fruit en groente in alle mogelijke variaties zijn rijk aan vitaminen en dus zeer geschikt. 
  • Houd je neusslijmvlies vochtig met een isotone zoutoplossing. Probeer ontzwellende neussprays te vermijden, want deze kunnen het neusslijmvlies aantasten en hebben een verslavend effect. Een neuscrème die o.a. eucalyptus en tijm bevat kan helpen om vrijer te kunnen ademen. Ook een luchtzuiverende spray op basis van etherische oliën die je in de kamer of op een zakdoek verstuift, kan een verlichtende invloed op je luchtwegen hebben.
  • Bij keelpijn helpt het om regelmatig te drinken. Een warme kop thee met wat vers citroensap heeft hierbij de voorkeur. Ook zuigtabletten op kruidenbasis  of een keelspray op basis van kamille en salie  hebben een verzachtende invloed op de keel. Probeer bij heesheid zo weinig mogelijk te spreken en zeker niet te fluisteren, want dat vormt een nog grotere belasting voor je stembanden.
  • Probeer  hoest niet te onderdrukken met een hoestremmende siroop. Hoesten heeft namelijk een functie: zo worden de luchtwegen vrijgehouden. Wel kan je een siroop op basis van tijm innemen, met een verwarmende en ontspannende invloed op de luchtwegen.
  • Bij een gewone verkoudheid hoef je niet naar de dokter. Als je klachten plots verergeren, je hoge koorts en/of erge pijn krijgt, bijvoorbeeld aan je oren, voorhoofdholten of keel, dan is het wel verstandig om een arts te raadplegen. Ook bij kinderen jonger dan een jaar is extra voorzichtigheid geboden.

 

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

Klik hier om je aan te melden.

Rhinodoron Neusspray

Bevochtigt en verzorgt het droge neusslijmvlies
20 ml

Bio Salie Keelspray

Verzacht de keel
20 ml
€9.99
Koop nu

Bio Tijmsiroop

Verzacht de keel en verlicht de luchtwegen
1 review
200 ml
€10.99
Koop nu