Teunisbloem (Evening Primrose)

Intensieve verzorging voor de rijpe huid

De dag loopt ten einde, de nacht breekt aan. Het geheimzinnige “blauwe uur” is begonnen. De afnemende lichtintensiteit is voor de teunisbloem of Evening Primrose het signaal om open te bloeien. Deze nachtbloeier heeft niet alleen een bijzondere bloeiwijze; ook het feit dat de bloemen in een heel korte tijdsspanne opengaan is uniek in de plantenwereld. Hieruit blijkt hoeveel dynamiek en kracht er in deze plant schuilgaat. Het bloeiproces, dat in de plantenwereld meestal gelijkmatig en nauwelijks zichtbaar verloopt, wordt bij de teunisbloem zichtbaar: een ritmische afwisseling van verandering en stilstand, van dramatische momenten en spannende pauzes. Zodra ze eenmaal open zijn, lichten de grote gele bloemen op in de schemering. ’s Morgens duiken ze stralend op uit de duisternis en tegen de middag zijn ze al uitgebloeid. Zo slaat de teunisbloem de brug tussen de oude en de nieuwe dag.

De oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige teunisbloem (Oenothera biennis) of Evening Primrose stond reeds bij de indianen gekend als voedende en helende plant. Zij maakten een poeder van de bloemen om de wondheling te bevorderen en smeerden het lichaam en de mocassins ermee in om geluk bij de jacht af te dwingen. Toen de plant ca. 400 jaar geleden naar Europa werd overgebracht, werd ze in het begin louter voor culinaire toepassingen gebruikt. De plant veroverde zijn plaats als groente en slaplant in de sier- en moestuinen van de 18e en 19e eeuw. Maar de teunisbloem gaat liefst haar eigen weg. Zo is ze nu in heel Europa, het Nabije Oosten en Oost-Azië te vinden langs wegen, steen- en zandgroeves, stenen bruggen en tussen steenslag.

De teunisbloem bloeit van de vroege zomer tot de late herfst en kan tot twee meter hoog worden. Door de hoogstaande bloemen en knoppen ligt het hoogtepunt bovenaan. De bladeren en de stam zijn bedekt met fluweelachtige haartjes. Voor de bestuiving is de teunisbloem erg kieskeurig. Door haar bijzondere bloeiwijze kunnen alleen insecten met lange zuigsprieten, zoals nachtvlinders of meekrapvlinders, de diep in de bloem verborgen nectar bereiken.

Teunisbloemolie bevat hoge concentraties aan essentieel linolzuur en gamma-linoleenzuur, wat ons lichaam minder en minder aanmaakt naarmate we ouder worden. Beide vetzuren spelen een belangrijke rol in het vetmetabolisme van de opperhuid en zijn absoluut onmisbaar in de aanmaak van de huidbarrière. De olie beschermt de huid tegen vochtverlies, maakt haar glad en stimuleert celgroei en celregeneratie. Zo stimuleert de bloem het metabolisme en de schoonheid van de rijpe huid die sneller uitdroogt.

Versterkende Dagcrème

Rijke dagcrème met Evening Primrose. Voor de 50+ huid.
2 reviews
30 ml
€29.99
Koop nu

Versterkende Nachtcrème

Voedende nachtcrème met Evening Primrose. Voor de 50+ huid.
30 ml
€29.99
Koop nu

Versterkende Oog- en Lipcontourcrème

Oog- en lipverzorging met Evening Primrose. Voor de 50+ huid.
10 ml
€29.99
Koop nu

Evening Primrose Verstevigende Body Olie

Verstevigt, regenereert en voedt intensief
1 review
100 ml
€20.99
Koop nu