natuur

Evening Primrose of teunisbloem

Intensieve verzorging voor de rijpe huid

De oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige Evening Primrose (Oenothera biennis), bij ons ook bekend als teunisbloem, werd door de Indianen reeds gebruikt als voedende en helende plant.

De dag loopt ten einde, de schemering breekt aan. Het geheimzinnige “blauwe uur” is begonnen. De afnemende lichtintensiteit is voor de Evening Primrose het signaal om open te gaan. Deze nachtbloeier heeft niet alleen een bijzondere bloeiwijze; ook het feit dat de bloemen in een heel korte tijdsspanne opengaan is uniek in de plantenwereld. Hieruit blijkt hoeveel dynamiek en kracht er in deze plant schuilgaat. Het bloeiproces, dat in de plantenwereld meestal gelijkmatig en nauwelijks zichtbaar verloopt, is bij de Evening Primrose wel goed zichtbaar: een ritmische afwisseling van verandering en stilstand, van dramatische momenten en spannende pauzes. Zodra ze eenmaal open zijn, lichten de grote gele bloemen op in de schemering. ’s Morgens duiken ze stralend op uit de duisternis en tegen de middag zijn ze al uitgebloeid. Zo slaat de Evening Primrose de brug tussen de oude en de nieuwe dag.

De oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige Evening Primrose (Oenothera biennis) stond reeds bij de Indianen gekend als voedende en helende plant. Zij maakten een poeder van de bloemen om de wondheling te bevorderen en smeerden het lichaam en de mocassins ermee in om geluk bij de jacht af te dwingen. Toen de plant ca. 400 jaar geleden naar Europa werd overgebracht, werd ze in het begin louter voor culinaire toepassingen gebruikt. De plant veroverde zijn plaats als groente en slaplant in de sier- en moestuinen van de 18e en 19e eeuw. Maar de Evening Primrose gaat liefst haar eigen weg. Zo is ze nu in heel Europa, het Nabije Oosten en Oost-Azië te vinden langs wegen, steen- en zandgroeves, stenen bruggen en tussen steenslag.

Kieskeurig

De Evening Primrose bloeit van de vroege zomer tot de late herfst en kan tot twee meter hoog worden. Door de hoogstaande bloemen en knoppen ligt het hoogtepunt bovenaan. De bladeren en de stam zijn bedekt met fluweelachtige haartjes. Voor de bestuiving is de teunisbloem erg kieskeurig. Door haar bijzondere bloeiwijze kunnen alleen insecten met lange zuigsprieten, zoals nachtvlinders of meekrapvlinders, de diep in de bloem verborgen nectar bereiken.

Waardevolle olie

Teunisbloemolie bevat uitzonderlijk hoge concentraties aan essentieel linolzuur en gamma-linoleenzuur, wat ons lichaam minder en minder aanmaakt naarmate we ouder worden. Beide vetzuren spelen een belangrijke rol in het vetmetabolisme van de opperhuid en zijn absoluut onmisbaar in de aanmaak van de huidbarrière. De olie beschermt de huid tegen vochtverlies, maakt haar glad en stimuleert celgroei en celregeneratie. Zo stimuleert de bloem het metabolisme en de schoonheid van de rijpe huid die sneller uitdroogt.

Natuur

5 tips tegen droogte in de tuin

In de biodynamische WELEDA-tuin werkt tuinman Jan Graafland. Ook hij merkt dat het in de WELEDA-tuin steeds droger wordt.

Lees meer
Natuur

5 tips voor meer verbinding met de natuur

De natuur omarmen kan altijd. Maar in het drukke dagelijkse leven, lukt het niet altijd om de natuur op te zoeken. Hoe maak je dan toch verbinding met de natuur?

Lees meer

Ook interessant

Natuur

5 tips tegen droogte in de tuin

In de biodynamische WELEDA-tuin werkt tuinman Jan Graafland. Ook hij merkt dat het in de WELEDA-tuin steeds droger wordt.

Lees meer
Zelfzorg

Eerste hulp bij een gevoelige huid of stijve spieren

Wandelen, fietsen of tuinieren: het zorgt voor rust in je hoofd, maar soms ook voor ongelukjes of ongemak. Een schaafwond, stijve spieren of een verstuiking komen regelmatig voor. Bij jong én oud. Met onze 100% natuurlijke producten verzorg je je huid en je spieren met de kracht van de natuur. Ontdek welk product bij welk ongemak past.

Lees meer
Wellness

5 tips voor pure ontspanning

Neem elke dag een moment voor jezelf om te ontspannen. Dit zijn onze 5 tips voor pure ontspanning.

Lees meer
Beauty

6 tips tegen cellulite

Heb je last van cellulite? We vertellen je hoe cellulite ontstaat en geven 6 tips om je sinaasappelhuid te verminderen.

Lees meer