Moeder met haar baby
babyverzorging

Luieruitslag bij je baby

Heeft je baby last van rode billetjes en luieruitslag? Luieruitslag, luiereczeem of luierdermatitis komt regelmatig voor bij de gevoelige babyhuid. Oorzaken zijn bijvoorbeeld warmte en synthetische ingrediënten. Maar hoe kun je luieruitslag voorkomen en verhelpen? We geven je 5 natuurlijke tips. Voor zachte babybillen!

Wat is luieruitslag?

Vraag je je af: wat is luieruitslag? Luieruitslag is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Je herkent het aan de schrale en rode huid rondom en tussen de billetjes van je baby. Zo geeft luieruitslag blaasjes op de billen van je baby. Je baby kan veel last hebben van luieruitslag. Maar hoe ontstaat luieruitslag eigenlijk? En hoe kun je luieruitslag voorkomen en behandelen? 

Wat is de oorzaak van luieruitslag?

Er zijn meerdere oorzaken voor luieruitslag bij je baby. Hieronder vind je de meest voorkomende.

  • Warmte, wrijving, en contact met ontlasting. Een volle luier kan voor irritatie zorgen bij je baby. In ontlasting zitten namelijk bijtende stoffen die de huid irriteren. In de luier is het warm en vochtig waardoor de huid weker wordt. In combinatie met een luier zorgt dit voor wrijving waardoor luieruitslag ontstaat. Heeft je kindje al last van rode en schrale babybilletjes? Dan zorgt de ontlasting alleen maar voor nog meer irritatie. Het kan ook zijn dat je baby last heeft van een schimmelinfectie.
    Alles over rode en kapotte billen bij je baby >
  • Het gebruik van synthetische ingrediënten. De huid van je baby is gevoelig. Een verandering van product kan dus flink wat invloed hebben op de huid van je baby. Producten met parfum of synthetische ingrediënten irriteren de huid van je baby. Kies daarom voor natuurlijke babyproducten, zonder synthetische ingrediënten. Zoals Calendula Billenbalsem. Deze verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid op een natuurlijke manier.
  • Te strakke luiers of kleding. Dit zorgt voor extra wrijving en irritatie waardoor luieruitslag en rode billen kunnen ontstaan.
  • Het veranderen van voedsel. Wanneer je besluit om je baby vaste voeding te geven, verandert hun ontlasting. Ook dit kan tot luieruitslag en rode babybillen leiden.
  • Doorkomende tandjes. Dit klinkt misschien gek, maar het komt vaak voor. Voordat de tandjes doorkomen bij kindjes, worden ze nog beschermd door het immuunsysteem van de moeder. Hierna moeten zij hun weerstand zelf regelen. Hierdoor kan de ontlasting dunner en zuurder worden en kan er luieruitslag ontstaan. Dubbel zo vervelend dus voor je kleintje.

Calendula Billenbalsem

Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
5 van 5 sterren
38 reviews
30 ml
{{ 499 |formatPrice |currency }}

5 tips om luieruitslag te voorkomen en behandelen

Moeder verschoont de luier van haar baby

1. Luierverschoning

Verschoon je kindje direct na het plassen en poepen. De ontlasting heeft hierdoor maar kort de tijd om de huid te irriteren. 

2. Billenbalsem 

Smeer na de luierverschoning de babybilletjes in met Calendula BillenbalsemDeze balsem met zinkoxide werkt herstellend en beschermend. De balsem beschermt het babyhuidje tegen vocht zonder de huid af te sluiten. 

3. Lauw warm water

Maak rode babybilletjes schoon met lauw warm water en vermijd zeep, parfum of andere synthetische ingrediënten. Deze producten irriteren de gevoelige huid van je baby.  

4. Even geen luier

Het kan ook geen kwaad om je baby soms zonder luier te laten liggen. Hierdoor kan de huid even rustig herstellen. Natuurlijk wel in een kamer met de juiste temperatuur.

5. Een gaasje met billenbalsem

Het kan gebeuren dat de billetjes van je kindje niet alleen rood of schraal eruit zien, maar zelfs kapot gaan. Erg pijnlijk en vervelend! Smeer dan de helende billenbalsem ruim op een gaasje. Druk het gaasje in één keer op de babybilletjes en doe de luier om. Bij een volgende luierwisseling kan je het gaasje verwijderen en zul je zien dat Calendula Billenbalsem al helpt met herstellen.

Meer over een ontspannen luierverschoning >

Let op! Soms hoor je dat Maïzena helpt tegen luieruitslag, maar dat is niet waar. In tegendeel zelfs: het kan voor nog meer ontstekingen en irritatie zorgen. 

Waarom Calendula Billenbalsem?

Een fijne crème is belangrijk voor het behandelen van luieruitslag bij je baby. Calendula Billenbalsem is 100% natuurlijk, net als al onze andere producten.

  • Calendula Billenbalsem heeft een hoog gehalte zinkoxide. Dit herstelt en beschermt de gevoelige huid van je baby.
  • De verzorgende ingrediënten zoals zoete amandelolie, extract van biologische Calendula en kamille verzachten gevoelige babybillen.
  • is ontwikkeld met verloskundigen en apothekers.

Naar de huisarts met luieruitslag?

Helpen bovenstaande tips tegen luieruitslag niet? Ga dan even langs de huisarts.

Meer tips en advies voor de verzorging van je baby >

Verzorging voor je baby

Intensief voedende balsem. Beschermt de babyhuid en kalmeert schrale plekjes.
5 van 5 sterren
26 reviews
25 g
{{ 899 |formatPrice |currency }}
Reinigt mild en verzorgt babyhuid en babyhaar
4,8 van 5 sterren
30 reviews
200 ml
{{ 899 |formatPrice |currency }}
Verzorgt intensief en beschermt de babyhuid
5 van 5 sterren
1 review
75 ml
{{ 999 |formatPrice |currency }}
Voor een ontspannen buikmassage voor je baby. Ondersteunt de spijsvertering.
50 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}