Baby die ligt
babyverzorging

Rode babybillen

Heeft je baby last van rode billen? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan je baby rode billen krijgen door luieruitslag of een schimmelinfectie. Wil je weten wat het verschil is tussen luieruitslag en een schimmelinfectie? En hoe je rode en kapotte babybilletjes kunt voorkomen? We leggen het aan je uit.

Rode babybillen door luieruitslag of een schimmelinfectie?

Het verschil tussen luieruitslag en een schimmelinfectie bij je baby? Luieruitslag komt onder andere door de urine en ontlasting in de luier. Een schimmelinfectie is vaak het gevolg van onbehandelde luieruitslag.

Op het eerste gezicht lijken luieruitslag en een schimmelinfectie op elkaar. Rode vlekjes, blaasjes en bultjes komen namelijk bij luieruitslag én een schimmelinfectie voor. Maar als je baby ook last heeft van schilferige kringen en witte pus is de kans groot dat het om een schimmelinfectie gaat. Ook is de mate van de uitslag bij een schimmelinfectie heftiger, je baby heeft er dus meer last van. Dan kan een crème van de huisarts helpen. 

Wat is luieruitslag bij je baby?

Luieruitslag herken je aan rode billen en bultjes rondom en tussen de billetjes van je baby. Het is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Luieruitslag kan ontstaan door warmte in de luier, het gebruik van synthetische ingrediënten en het veranderen van voedsel. Meer weten over luieruitslag en hoe je het kunt voorkomen? We geven je 5 tips om luieruitslag te voorkomen en behandelen >

Wat is een schimmelinfectie bij je baby?

Kapotte billen bij je baby? Een schimmelinfectie zorgt voor rode babybillen. De huid rondom de billen van je baby raakt beschadigd en via wondjes kan de schimmel de onderhuid bereiken. Als de billen van je baby donkerrode, schrale plekken heeft, is de kans groot dat je baby last heeft van een infectie.

Rode en kapotte babybilletjes voorkomen

Open, kapotte billen wil je voorkomen bij je baby. Met deze 3 tips maak je de kans op rode babybillen kleiner.

  1. Luierverschoning. Verschoon je baby zo snel mogelijk na het plassen en poepen. Zo heeft de ontlasting geen tijd om de huid te irriteren.
  2. Lauw warm water. Maak de billen van je baby schoon met lauw warm water en vermijd zeep, parfum of andere synthetische ingrediënten. Deze producten irriteren de huid.
  3. Calendula Billenbalsem. Smeer na de luierverschoning de billetjes van je baby in met Calendula Billenbalsem. De balsem met zinkoxide werkt herstellend en beschermend.

Calendula Billenbalsem

Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
5 van 5 sterren
38 reviews
30 ml
{{ 499 |formatPrice |currency }}

Rode en kapotte babybilletjes behandelen

Heeft je baby al last van kapotte of open billetjes? Dan wil je weten hoe je rode billen kunt behandelen. De tips hierboven zijn nog steeds belangrijk. Daarnaast kun je:

  1. Je baby zonder luier laten liggen. Als de billetjes erg gevoelig en rood zijn, is het fijn voor je baby om even zonder luier te liggen. Hierdoor kan de huid herstellen. Doe dit wel in een kamer met de juiste temperatuur.
  2. Een gaasje met billenbalsem aanbrengen. Smeer Calendula Billenbalsem op een gaasje en druk het gaasje in één keer op de rode billetjes van je baby. Doe vervolgens de luier om. Verwijder bij de volgende luierwisseling het gaasje weer.
     

Calendula Billenbalsem heeft een hoog gehalte zinkoxide, dit herstelt en beschermt de gevoelige huid van je baby op een natuurlijke manier. Wist je dat de billenbalsem ontwikkeld is samen met verloskundigen en apothekers? Probeer Calendula Billenbalsem zelf.

Meer tips en advies voor de verzorging van je baby >

Ontdek meer babyverzorging

Intensief voedende balsem. Beschermt de babyhuid en kalmeert schrale plekjes.
5 van 5 sterren
26 reviews
25 g
{{ 899 |formatPrice |currency }}
Reinigt mild en verzorgt babyhuid en babyhaar
4,8 van 5 sterren
30 reviews
200 ml
{{ 899 |formatPrice |currency }}
Voor een ontspannen buikmassage voor je baby. Ondersteunt de spijsvertering.
50 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}
Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
5 van 5 sterren
38 reviews
30 ml
{{ 499 |formatPrice |currency }}