Ecologische duurzaamheid

Duurzaam gebruik van grondstoffen

Voor de productie van onze verzorgingsproducten, zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen gebruiken we maar liefst 1.000 verschillende grondstoffen. Het telen van deze natuurlijke ingrediënten kan echter grote gevolgen hebben voor de biodiversiteit of de verscheidenheid aan planten en dieren in de wereld. Bovendien is het voor de kwaliteit van de grondstoffen van essentieel belang dat de bodem zo gezond en vruchtbaar mogelijk blijft.

Daarom wordt een zo groot mogelijk aandeel van onze grondstoffen biologisch geteeld of verkregen via gecontroleerde wildpluk. Op die manier is het voortbestaan van de planten die we gebruiken verzekerd en beschermen we het ecosysteem waar ze groeien.

Momenteel is 83% van onze ingrediënten van biologische afkomst. Zonder biodiversiteit zouden er immers geen Weleda-producten zijn.

Sinds 2011 zijn we lid van de Union for Ethical Biotrade (UEBT), een non-profitorganisatie wereldwijd die erkend is als standaard voor duurzame verwerving en gebruik van grondstoffen.

Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen

Om onze producten te maken hebben we kostbare hulpbronnen zoals water en energie nodig. Door bijvoorbeeld condenswater in de watercyclus te hergebruiken hebben we het waterverbruik per kilogram geproduceerde productinhoud in 2013 met een kwart verminderd (25 procent).

Ook aan de beperking van het jaarlijkse totale energieverbruik wordt hard gewerkt, onder andere door de koel- en ventilatiesystemen te optimaliseren, vloer- en kantoorruimte te beperken, de beschikbare machines efficiënter te gebruiken en in het algemeen doeltreffender te werken. Ook hebben we het gebruik van hernieuwbare energie fors verhoogd. In 2013 werd 50,7 procent van de directe energie en 94,3 procent van de indirecte energie afgeleid van hernieuwbare energie.

Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden: ze moeten de producten voldoende beschermen, ze moeten gemaakt zijn van duurzaam materiaal en recyclebaar zijn. Dé perfecte oplossing die al deze verwachtingen inlost bestaat vandaag de dag echter niet. Toch streeft Weleda ernaar om verpakkingssystemen te gebruiken die zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom hebben we in 2012 een team van experts samengesteld met vertegenwoordigers van verschillende afdelingen. Zij hebben als doel om nieuwe, duurzame  en innovatieve verpakkingsmogelijkheden te creëren en onderzoeken momenteel een aantal manieren om ons huidige verpakkingsmateriaal te optimaliseren.

Duurzame logistiek

Ook bij het verpakken en verzenden van de producten vanuit het magazijn in Zoetermeer gaan we zo duurzaam mogelijk te werk. Zo vullen we de dozen bij met versnipperd karton of natuurlijk vulsel gemaakt van aardappelzetmeel, wat volledig composteerbaar is. Dit geldt ook voor de ‘plastic’ luchtzakjes die we gebruiken. Onze eigen bestelauto rijdt op aardgas. In het magazijn zelf werken we uitsluitend met LED-verlichting, waardoor we erg veel energie besparen.

Klimaatneutrale bedrijfsvoering

Sinds een aantal jaren voeren we bij Weleda Benelux een klimaatneutraal beleid. Dit betekent dat we onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk houden en de resterende uitstoot compenseren. Hiervoor werken we samen met de Climate Neutral Group. Zij begeleiden ons bij alle stappen in het proces én faciliteren de compensatie. Dit doen we door twee duurzame projecten in Oeganda te steunen.

Meer lezen over de projecten die Weleda steunt in Oeganda