Borstvoeding

Voordelen van borstvoeding

Voor veel mama’s is borstvoeding een natuurlijke keuze. Het is niet alleen goed voor je kindje, maar ook voor jezelf. We zetten de belangrijkste redenen om te kiezen voor borstvoeding even op een rijtje.

5 voordelen van borstvoeding voor je baby

 1. De samenstelling van moedermelk is precies aangepast is aan wat jouw baby op dat moment nodig heeft. De eerste melk die je produceert, colostrum, is een dikke romige substantie die extra veel antistoffen en eiwitten bevat en helpt om de stoelgang van de baby op gang te brengen.
 2. Moedermelk een goede bescherming tegen allergieën. Vooral koemelkallergie kan in het eerste half jaar voor lastige problemen zorgen.
 3. Moedermelk is schoon, vrij van bacteriën en beschermt tegen infecties
 4. Een kind dat moedermelk krijgt, heeft zelden last van diarree of verstopping.
 5. Het zuigen aan de borst is goed voor de ontwikkeling van zijn kaak, de spraak en de tanden. Een kind dat borstvoeding heeft gehad heeft later minder kans op overgewicht.

 

5 voordelen van borstvoeding voor jou als mama

 

 1. Het geven van borstvoeding helpt de baarmoeder om na de bevalling samen te trekken.
 2. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die borstvoeding geven later minder kans op borstkanker, eierstokkanker en osteoporose hebben.
 3. Met borstvoeding verlies je vlugger de overtollige zwangerschapskilo’s.
 4. Moedermelk is altijd op de juiste temperatuur en -zodra de borstvoeding goed op gang is- steeds beschikbaar.
 5. Moedermelk is gratis!

Tips van de verloskundige voor een geslaagde borstvoeding

 1. Goed aanleggen 
  Een goede borstvoeding start met goed aanleggen. Zo leert je kindje op de juiste manier te drinken en heb je minder kans op kwaaltjes als tepelkloven of borstontsteking. Probeer je baby meteen het eerste uur na de geboorte aan te leggen en zorg ervoor dat hij de volledige tepelhof in zijn mondje neemt, niet enkel de tepel. Echt hongerig is hij die eerste dagen nog niet, maar voor het op gang komen van je melkproductie is het van belang dat je er snel mee begint.
 2. Ontspannen 
  Bij het geven van borstvoeding zorgt het hormoon oxytocine voor de toeschietreflex. Hierbij trekken de spiertjes rondom de melkklieren samen, zodat de melk in de melkkanaaltjes stroomt. Er is een rechtstreeks verband tussen ontspanning en het vrijkomen van oxytocine. Hoe rustiger jij bent, hoe sneller het hormoon zal vrijkomen. Omgekeerd zorgt het hormoon er ook voor dat jij (en dus ook je baby) je ontspannen voelt.
 3. Melkproductie stimuleren 
  Om je melkproductie op gang te helpen, kun je regelmatig een kop thee maken met kruidenmix van plantenextracten die de melkproductie ondersteunen en een rustgevende en harmoniserende invloed hebben. Neem vanaf het einde van je zwangerschap en tijdens de volledige borstvoedingsperiode 1 tot 3 kopjes per dag.
 4. Pas je voeding aan 
  Nu je baby geboren is, wil je graag zo snel mogelijk terug op je gewicht van voor de zwangerschap komen. De borstvoedingsperiode is echter geen goed moment om te gaan lijnen. Waarschijnlijk ben je vaak hongerig, wat een teken is dat je juist meer calorieën kunt gebruiken. Eet kleine voedzame maaltijden met gezonde snacks tussendoor. Zo houd je de honger in de hand en blijft je energiepeil hoog. Wees je ervan bewust dat wat je eet ook invloed heeft op de melk die je produceert. Vermijd peterselie, salie en citrusvruchten, want zij remmen de melkproductie af. Zoete en bittere zaden, zoals anijszaad en amandelen bevorderen daarentegen juist de melkproductie, vandaar dat ze van oudsher in kraamcadeaus worden verwerkt. Kool, uien, prei, citrus- en peulvruchten werken nogal eens gasvorming bij je baby in de hand. Ook producten die rechtstreeks uit de koelkast komen, zoals ijs of koude yoghurt, kunnen krampen veroorzaken.
 5. Zorg voor natuurlijke versterking 
  Tijdens de kraamperiode, en zeker als je borstvoeding geeft, is het verstandig om een voedingssupplement te nemen, bij voorkeur rijk aan vitamine C. Dat geeft het lichaam kracht en energie en activeert de opbouwende processen in het lichaam.
 6. Volg de behoefte van je baby tijdens de eerste weken 
  Inmiddels lijkt men het er over eens dat voeden op vraag -dus telkens wanneer je kindje aangeeft dat het honger heeft- bij borstvoeding tijdens de eerste weken het beste werkt. De melkproductie verloopt beter naarmate je kindje vaker aan de borst drinkt. Want hierbij masseert hij de melk telkens weer met zijn kaken uit je borst. Wat dat betreft is het dus helemaal geen probleem als je baby veelvuldig aangeeft dat hij wil drinken. In de praktijk wil je kindje in de kraamtijd vaak elke 2 à 3 uur drinken, maar soms ook al na 1,5 uur. Je kindje moet zich de zuigtechniek eigen zien te maken. En zelf lukt het je misschien ook niet meteen om de goede houding te vinden. Het veelvuldig aanleggen biedt je bovendien de kans je kind en zijn karakteristieke manier van doen beter te leren kennen
 7. Schakel na vier tot zes weken over op vast voedingstijden 
  Na een aantal weken borstvoeding kun je min of meer vaste voedingstijden gaan aanhouden. Dit heeft grote voordelen voor je baby, voor jezelf en voor de andere gezinsleden. Allereerst zal je kindje zich hierop gaan instellen, want een ritme is voor hem rustgevende voorspelbaarheid. Zelf kun je datgene waarmee je bezig bent afmaken, zonder steeds met één oor naar babygeluidjes te speuren. Voor je partner en eventuele oudere kinderen kan het prettig zijn om eens de volle aandacht te krijgen zonder dat de baby bij de eerste kreet voorrang krijgt.
 8. Houd rekening met regeldagen 
  Onverklaarbare hongeraanvallen doen zich vaak voor rond de 10e dag, na ongeveer 6 weken en na 3 maanden. ‘Regeldagen’ worden die periodes genoemd. Als je op deze dagen ingaat op de vraag van je kind en hem tijdelijk wat meer aanlegt (in de praktijk vaak elke 2 uur of vaker), dan neemt vanzelf je melkproductie toe. Na een paar dagen keert de rust in de meeste gevallen terug en zie je tot je opluchting weer een tevreden baby na de voeding.

Tepelkloven

Tepelkloven zijn pijnlijke wondjes in de tepel. Op zich is dit geen ernstige kwaal, maar het kan de borstvoeding wel flink lastig maken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Heb je toch tepelkoven opgelopen, dan kun je dit behandelen door telkens na het voeden een zalf met Calendula op je tepel aan te brengen. Voor de volgende voeding haal je de zalf weg met een nat washandje.

 

3 gouden tips om tepelkloven te voorkomen

 1. Tepelkloven ontstaan meestal vanwege het niet goed aanleggen van je baby. Laat je daarom goed begeleiden door een lactatiedeskundige bij het opstarten van de borstvoeding.
 2. Let er ook op dat je tepels na de voeding goed drogen. Smeer telkens een laatste druppel melk voorzichtig over je tepels en laat ze daarna drogen aan de lucht.
 3. Maak je gebruik van kompressen, bevochtig deze dan eerst met een beetje water voordat je ze van de borst afhaalt. Zijn ze droog, dan kunnen ze aan je tepel vastkleven en deze beschadigen wanneer je ze weghaalt.

Borstontsteking

Een van de eerste symptomen van borstontsteking is een harde, pijnlijke plek in je borst, veroorzaakt door een verstopt melkkanaaltje. Krijg je daarna (hoge) koorts, voel je je grieperig en ellendig en voelt een van je borsten pijnlijk aan? Ga er dan vanuit dat je een beginnende borstontsteking hebt ontwikkeld. Weersta in ieder geval de verleiding om op te houden met borstvoeding. Dan zou je namelijk moeten gaan afkolven en dat is nog pijnlijker dan de borst blijven geven.

 

4 tips om de klachten bij een borstontsteking te verzachten

 1. Douche de borst met de ontsteking heet voor je gaat voeden, zodat de melk beter gaat stromen. Masseer tegelijkertijd onder de douche harde rode plekken weg.
 2. Voed je baby wat vaker. Maak hem desnoods wakker voordat je borst gespannen raakt. Laat de melk toeschieten door eerst de minst pijnlijke borst aan te bieden en geef zodra de stroom op gang is de pijnlijke borst.
 3. Leg na elke voeding een kwarkkompres aan. Dit doe je door volle kwark in een washandje te scheppen tot het ene halve centimeter dik is. Leg het vervolgens 20 à 30 minuten op je borst.
 4. Bel de dokter of verloskundige als je meer dan 2 dagen koorts hebt.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

 

 

 

Klik hier om je aan te melden.

 

Bio Borstvoedingsthee

Ondersteunt een ontspannen borstvoeding
2 g (20x)
€5.49
Koop nu

Calendula Zalf

Verzorgt de ruwe, schrale of gesprongen huid
25 g
€8.99
Koop nu