Weerstand verhogen

Is het nodig om je weerstand te verhogen? Kun je je weerstand eigenlijk wel verbeteren? En wat is weerstand precies? Wij geven je handige tips voor het verhogen van je weerstand.

Waarom je weerstand verhogen?

Een goede weerstand zorgt er niet alleen voor dat je minder vaak ziek wordt, maar ook dat de klachten van korte(re) duur en minder heftig zijn. Een goede weerstand helpt dus ook bij een sneller herstel als je ziek bent. Het verkleint de kans op een griep of verkoudheid.

Wat is weerstand?

Wat in de volksmond weerstand wordt genoemd, verwijst naar ons immuunsysteem: een complex netwerk van afweerstoffen en organen, waaronder de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt, die verspreid door het hele lichaam samenwerken om de weerstand op peil te houden.

Dit systeem zorgt ervoor dat schadelijke elementen, zoals virussen, bacteriën en schimmels het lichaam niet in mogen. Dat doet het lichaam door antistoffen te ontwikkelen die ervoor zorgen dat je minder snel ziek wordt.

Ziekteverwekkers bestaan uit miljoenen soorten moleculen. Het immuunsysteem is een uiterst complex systeem. Zonder dit systeem zou je voortdurend ziek zijn. Het is dus belangrijk om je weerstand op peil te houden.

Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand?

Een lage weerstand verklaart waarom de ene persoon vaker ziek wordt dan de andere. De belangrijkste oorzaken van een lage weerstand zijn:

 1. Stress
 2. Slaapgebrek
 3. Onvoldoende hersteld zijn van vorige ziekte
 4. Onevenwichtige voeding
 5. Zwanger of net bevallen zijn
 6. Roken en overmatig alcohol drinken
 7. Te weinig lichaamsbeweging
 8. Bepaalde medicatie, zoals chemotherapie
 9. Ziekten die het immuunsysteem aantasten, zoals aids
 10. Aangeboren stoornissen in de witte bloedlichaampjes of andere onderdelen van de afweer

Hoe kun je je weerstand verbeteren?

Er is een sterk verband tussen je weerstand en je levensstijl. Het goede nieuws is dus dat je zelf heel wat kan doen om je weerstand te verbeteren. Probeer je weerstand te verhogen door het toepassen van deze tips.

 • Ondersteun je lichaam 
  Neem extra vitamine C in waar nodig. Omdat het menselijk lichaam zelf geen vitamine C aanmaakt, is het belangrijk deze uit voeding te halen. Als je immuunsysteem een extra boost nodig heeft, kun je naast je voeding Duindoorn Elixer Bio gebruiken. De duindoornbes is bij uitstek een weerstandsverhoger. Het hoge vitamine C-gehalte in de elixer stimuleert bovendien de opname van ijzer uit de voeding, onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Een voedingssupplement op basis van duindoornbessen is dus zeer geschikt om je lichaam extra te ondersteunen en je weerstand te verbeteren. 

Duindoorn Elixer Bio

Verhoogt de weerstand, bevat vitamine C
2 reviews
250 ml
€16.99
Koop nu
 • Lekker in je vel
  Voor een goede weerstand is het belangrijk om te voorkomen dat je emoties stagneren. Het klinkt als een cliché, maar door te lachen én lekker in je vel te zitten zal je immuunsysteem versterken.
   
 • Rust en regelmaat
  Voor een goede weerstand is een goed ritme essentieel. Neem voldoende rustperiodes en zorg voor voldoende nachtrust. Het immuunsysteem heeft rust nodig heeft om goed te kunnen functioneren. 
   
 • Rook niet en drink met mate  
  Zowel roken als overmatig drinken zwakken je lichaam én je immuunsysteem af. Af en toe een glaasje kan uiteraard wel, maar geniet steeds met mate.
   
 • Eet gezond  
  Eet zoveel mogelijk gezond en vers. Zet voldoende groente en fruit op je menu zodat je noodzakelijke bouwstoffen zoals zink en vitamine C binnenkrijgt. Zij zorgen namelijk voor het optimaal functioneren van o.a. de witte bloedlichaampjes.
   
 • Beweeg regelmatig   
  Regelmatig bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht, is goed voor de bloedsomloop en zal ook je immuunsysteem versterken. Bovendien helpt het je ook om te ontspannen, waardoor je ’s avonds weer goed slaapt.

Zuiverende Room Spray Fresh

Verlicht de ademhaling
4 reviews
€13.99
Koop nu

Bio Salie Keelspray

Verzacht de keel
20 ml
€10.49
Koop nu

Bio Tijmsiroop

Verzacht de keel en verlicht de luchtwegen
1 review
200 ml
€11.49
Koop nu

Rhinodoron Neusspray

Bevochtigt en verzorgt het droge neusslijmvlies
20 ml

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

Klik hier om je aan te melden