Zware en vermoeide benen

Zware en vermoeide benen

Na een lange autorit of een hele dag rechtop staan, voelen je benen soms vermoeid aan. Ook tijdens de zwangerschap of op oudere leeftijd kun je soms een zwaar gevoel in je benen ervaren.

 

Dit heeft alles te maken met de bloedcirculatie. Ons hart pompt voortdurend zuurstof- en voedselrijk bloed via de slagaders door ons lichaam. Zo stroomt het bloed ook helemaal tot onder in de benen en voorziet deze van stoffen om gezond en krachtig te blijven. Daarna stroomt het via de aders (venen) weer terug naar het hart en voert daarbij koolzuur, vocht en andere afvalstoffen uit de benen af. Deze bloedstroom moet overdag dus tegen de zwaartekracht in. De kleppen in de aders verhinderen bovendien dat het bloed terugstroomt naar de voeten. Wanneer dit natuurlijke proces goed verloopt, blijven je benen aangenaam licht aanvoelen.

 

Wanneer de aders minder goed functioneren, vloeit het bloed niet krachtig genoeg terug naar het hart, waardoor je benen zwaarder gaan aanvoelen en er mogelijk zelfs zwellingen ontstaan. Zware en vermoeide benen kunnen dus wijzen op een probleem met de bloedcirculatie. Als dit verergert, kan je spataderen krijgen. In dat geval is een bezoek aan je arts  aan te raden.

Heb jij last van vermoeide en zware benen?

Heb je een zittend of staand beroep, of ben je zwanger? Dan bestaat de kans dat je last hebt van vermoeide en zware benen. Als je een of meerdere symptomen uit dit lijstje kan aanvinken, dan is dit wellicht het geval.

 

1. Je benen voelen zwaar en vermoeid aan, en dit wordt erger bij lopen.
2. Je klachten nemen af als je met je benen omhoog gaat liggen.
3. Je benen zijn gezwollen, vooral bij de enkels.
4. Je hebt vaak moeite om je benen stil te houden.
5. ’s Nachts heb je soms last van vervelende tintelingen in je benen.

Oorzaken van vermoeide en zware benen

Zware en vermoeide benen zijn doorgaans het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed terug stroomt haar het hart. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, bijvoorbeeld na een dag lang staan  en bij anderen is het een alledaags probleem. Vrouwen hebben hier overigens vaker mee te maken dan mannen.

 

De belangrijkste oorzaken van vermoeide en zware benen zijn:

1. Je houding
Je brengt de dag het grootste deel rechtopstaand door, bijvoorbeeld als gevolg van je beroep. De aders in je benen moeten dus extra hard werken om het bloed terug te pompen. Dit geldt ook in zekere mate voor wie de hele dag zit, zeker als je de benen gekruist houdt.

 

2. Je bent zwanger
Als gevolg van hormonale veranderingen verzwakken de vaatwanden. Daarnaast is je bloedvolume fors verhoogd, wat de druk op je aders vergroot.

 

3. Je hebt overgewicht
Bij overgewicht verloopt de terugstroom van het bloed naar het hart moeizamer. Wie overgewicht heeft, zal meestal ook minder bewegen waardoor de bloedcirculatie onvoldoende wordt gestimuleerd.

 

4. Je leeftijd
Hou ouder je wordt, hoe meer je vaatwanden gaan verzwakken. Dit is een natuurlijk proces.

 

5. Je levensstijl
Wie ongezond eet en drinkt en ook nog eens onvoldoende beweegt, heeft een grotere kans om last te krijgen van zware en vermoeide benen, omdat ook deze factoren een grote impact hebben op de bloedcirculatie. Ook roken is erg schadelijk: hierdoor gaan de bloedvaten vernauwen.

 

6. Aanleg
Last hebben van zware en vermoeide benen kan erfelijk bepaald zijn.

Wat te doen tegen vermoeide en zware benen?

Zware en vermoeide benen zijn een signaal van je lichaam dat je beter niet kunt negeren. Er zijn gelukkig een aantal zaken die je zelf in de hand hebt om het probleem te voorkomen. Blijf je hier echter last van hebben, en beginnen je benen spataderen te vertonen, raadpleeg dan zeker een arts.

 

10 tips tegen zware en vermoeide benen

1. Denk aan je houding
Vermijd langdurig staan of zitten in dezelfde houding. Probeer regelmatig van houding te veranderen en beweeg tussendoor je tenen: zo stimuleer je de bloedcirculatie. Maak zoveel mogelijk gebruik van koffie- of andere pauzes om een wandeling te maken. Neem de trap in plaats van de lift en loop eens langs bij een collega in plaats van de telefoon te gebruiken.

 

2. Kies voor een gezonde levensstijl
Evenwichtige voeding waarbij je voldoende water drinkt en slechts beperkt alcohol drinkt en niet rookt, heeft een zeer positief effect op je bloedcirculatie. Ook indirect, omdat je op die manier overgewicht vermijdt. 

 

3. Zorg voor voldoende beweging
Ook door te bewegen stimuleer je de bloedcirculatie in je benen en activeer je je beenspieren, die hierbij een belangrijke rol spelen. Wandelen en fietsen zijn ideaal.  

 

4. Neem regelmatig een wisseldouche
Door je benen afwisselend met warm en koud water te douchen, geef je je bloedcirculatie een enorme stimulans. Ben je dit niet gewend, bouw het dan langzaam op. Start altijd onderaan bij je voeten en ga dan langzaam naar je bovenbenen toe. 

 

5. Loop eens vaker op blote voeten
Op blote voeten door zand of gras lopen is niet alleen erg prettig, maar ook een uitstekende manier om je bloedcirculatie te prikkelen. Loop ook af en toe eens op je tenen. 

 

6. Vermijd hoge hakken
Een klein hakje (3 à 4 cm) mag en is zelfs nog beter, maar te hoge hakken maken het voor je benen extra lastig om het bloed terug te pompen vanuit je kuiten.  

 

7. Leg je benen regelmatig omhoog
Laat de zwaartekracht je een handje helpen en leg je benen omhoog, zodat het bloed makkelijker kan terugstromen naar je hart. Ook ’s nachts kan je je bloedcirculatie een handje helpen door een kussen onder je benen te leggen. 

 

8. Draag geen te strakke kleding
Kleding die delen van je lichaam afknelt, zoals een strakke broek, ceintuur of knellende sokken, beperken de terugstroom van het bloed vanuit je benen. Geef dus de voorkeur aan comfortabel zittende kleding en accessoires. 

 

9. Verwen je voeten
Door je voeten aangenaam warm te houden, help je de bloedcirculatie in dit uiterste en moeilijkst bereikbare deel van je lichaam. Zorg dus zeker in de winter voor warme schoenen en sokken. Je voeten regelmatig inwrijven met een verzorgende balsem  of van tijd tot tijd een warm voetbad nemen met een badmelk met plantenextracten , zal hierbij helpen. 

 

10. Masseer je benen met een aangepaste gel
Ook door je benen een of meerdere keren per dag te masseren, stimuleer je de bloedcirculatie. Gebruik je hierbij een verkoelende gel die de doorbloeding bevordert, dan verlicht je niet alleen je benen, maar zorg je er ook op langere termijn voor dat de bloedvaten stevig en elastisch blijven.

Vragen?

Onze consumentenservice helpt je graag verder!
Bel naar +32 16 40 66 17 (elke werkdag van 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 16.30 uur) of mail naar info@weleda.be. 

Venadoron

Verlicht en vitaliseert zware en vermoeide benen
€17.49
Koop nu

Voetbalsem

Bij branderige en vermoeide voeten
1 review
75 ml
€11.99
Koop nu

Lavendel Ontspanningsbad

Ontspant en brengt tot rust
1 review
200 ml
€15.49
Koop nu