Droge en schrale lippen

Droge, schrale lippen; iedereen heeft er wel eens last van gehad. Dat is niet gek, want je lippen zijn enorm kwetsbaar. De huid op je lippen is flinterdun en bevat nauwelijks talgklieren. Dat betekent dat een natuurlijke bescherming van hoornlaag en talg vrijwel ontbreekt. Vandaar dat ze snel droog en ruw aanvoelen. Dat ze ook echt uitdrogen, heeft verschillende oorzaken. Welke zijn dat? Hoe herken je droge lippen? En wat kun je doen tegen droge, schrale en soms zelfs kapotte lippen?

Hoe zien droge lippen eruit?

Vergeleken met onze gezichtshuid bevat de huid van de lippen slechts vier hoornlaagjes, terwijl dit voor de huid bijna veertien laagjes zijn. Simpel gezegd ontbreekt het je lippen dus aan voldoende bescherming en zijn ze fragiel en kwetsbaar. Doordat ze ook geen talgklieren hebben die hen van vet voorzien, worden ze nog meer blootgesteld aan schadelijke factoren. Het gevolg: je lippen kunnen snel droog, gesprongen, schraal en dof zijn. Soms kunnen ze zelfs barsten.

Skin Food Lip Balm

Voedende lipverzorging. Skin Food Lip Balm redt droge en gesprongen lippen.
32 reviews
8 ml
€4.99
Koop nu

Everon Lippenbalsem

Verzorgt en beschermt
3 reviews
4,8 g
€4.99
Koop nu

Wat is de oorzaak van droge of schrale lippen?

De huid van de lippen is kwetsbaar. Maar dat ze uitdrogen, komt niet alleen door die kwetsbaarheid. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van droge lippen op een rijtje:

 • Invloeden van buitenaf, zoals gure wind, extreme kou en zon
 • Droge lucht buitens- en binnenshuis, bijvoorbeeld door centrale verwarming of airco
 • Medicatie
 • Onvoldoende water drinken
 • Een allergische reactie, bijvoorbeeld door lippenstift, tandpasta of voeding
 • Bij koorts, vaak door te weinig hydratatie  

Wat kun je doen tegen droge lippen?

Het mag duidelijk zijn: onze lippen kunnen wel wat extra beschermende hulp gebruiken. Deze 5 tips helpen schrale, kapotte lippen te voorkomen.

 1. Maak droge lippen niet steeds vochtig met je tong  
  Hoewel het vochtig maken van je lippen even een verlichtend gevoel geeft bij droge of kapotte lippen, is het de nummer één oorzaak van nog drogere lippen. Hoe kan dat? Je lippen drogen uit door het vocht en bepaalde enzymen in je speeksel. Speeksel bevat afbraakenzymen die je spijsvertering in gang moeten zetten. Deze enzymen werken ook op de hoornlaagjes van je lippen. Daarnaast zitten er in de mond ook bacteriën die de lippen kunnen uitdrogen en kloven en barsten kunnen veroorzaken. 
 2. Hou lipverzorging bij de hand
  Door je lippen te verzorgen met een voedende en beschermende lipverzorging op basis van natuurlijke wassen voorkom je dat ze uitdrogen en kun je ze ook helpen herstellen. Dat je lippen nog meer zouden uitdrogen als je een balsem gebruikt, is een fabeltje. Belangrijk is echter wel dat je kiest voor een natuurlijke lippenbalsem met ingrediënten die je huid voeden en verzorgen. Skin Food Lip Balm is jouw redding bij droge en gesprongen lippen. 
 3. Drink voldoende water
  Een van de redenen dat we onze lippen vochtig maken met de tong, is een vochttekort. Het is dus erg belangrijk om voldoende water te drinken, zodat je algemene hydratatie op peil blijft. 
 4. Vermijd minerale oliën op je lippen!
  Heel wat lippenbalsems bevatten minerale oliën. Wat je op je lippen smeert, slik je onvermijdelijk ook een beetje in, het is hiermee opletten geblazen! Minerale oliën doen immers stoffen ontstaan die, wanneer ze in je lichaam terecht komen, schadelijke gevolgen kunnen hebben. Hierbij gaat het vooral om MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Vermijd deze ingrediënten en kies voor een veilig alternatief zoals Skin Food Lip Balm of Everon Lippenbalsem
 5. Check of je allergieën hebt
  Heb je erg lang last van droge lippen? Ga dan eens langs de huisarts of dermatoloog om te kijken of je ergens allergisch voor bent. Dat kan zijn voor bepaalde ingrediënten in make-up of tandpasta, maar ook voor voedingsmiddelen of drankjes.  

100% natuurlijke lipverzorging

Skin Food Lip Balm

Voedende lipverzorging. Skin Food Lip Balm redt droge en gesprongen lippen.
32 reviews
8 ml
€4.99
Koop nu

Everon Lippenbalsem

Verzorgt en beschermt
3 reviews
4,8 g
€4.99
Koop nu