Tandsteen

Bij een gezonde levensstijl hoort regelmatig bewegen, gezond eten maar ook zorgen voor een schoon gebit. Want we zouden allemaal wel willen tekenen voor een mooi, wit gebit. Toch kan het zijn dat je tanden gelig worden en vlekjes vertonen. 

Dit kan erop wijzen dat je last hebt van tandsteen. Maar wat is tandsteen eigenlijk? Is dat hetzelfde als tandplak? En wat kun je doen om het te voorkomen? 

Wat is tandsteen?

Restjes voedsel, speeksel en bacteriën verzamelen zich in je mond en nemen een plekje in op je tanden. Dit witte spul op je tanden noemen we tandplak; een zacht, kleverig en kleurloos laagje. Zolang dat laagje elke dag wordt verwijderd, is er niets aan de hand. Is dit echter niet het geval, dan wordt het laagje hard, gaat het verkalken en ontstaat tandsteen. Dit is een harde, brokkelige afzetting die tot tandverkleuring kan leiden.

Hoe ontstaat tandsteen?

De belangrijkste oorzaak van tandsteen is dus een verkeerde mondhygiëne. Verkeerd poetsen, te weinig poetsen, te weinig tussen de tanden schoonmaken: het zorgt allemaal voor het ontstaan van tandplak. De tandplak nestelt zich vaak op het bovenste gedeelte van de tand, tussen twee tanden of kiezen en bovenop de kiezen. Is de tandplak verandert in tandsteen? Dan kan het niet meer worden verwijderd door goed te poetsen, enkel nog door de tandarts. Bijkomend nadeel: aan tandsteen hecht zich gemakkelijk nieuw tandplak. 

Hoe kun je tandsteen voorkomen?

Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, bloedend tandvlees, gaatjes of een slechte adem. Het is dus belangrijk om dit te vermijden. En hoewel je tandplak zelf kunt weghalen, is dat voor tandsteen niet zo. Als je je tandsteen wilt laten verwijderen, moet je een afspraak maken met de tandarts.

 

Toch kun je veel doen om tandsteen te voorkomen. Dit zijn de 5 belangrijkste tips:

 

  • Gebruik een natuurlijke tandpasta op basis van zeezout. Dit gaat de vorming van tandplak tegen en vormt een natuurlijke bescherming tegen tandsteen.
  • Poets de tanden goed. Alleen een goede tandpasta is niet voldoende om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen. Slecht poetsen is een van de grote boosdoeners van tandvleesproblemen zoals tandplak en tandsteen. Pak twee keer per dag de tandenborstel en poets minimaal twee minuten je tanden. Vergeet ook niet het tandvlees een voorzichtige poetsbeurt te geven.
  • Reinig ook tussen de tanden. Gebruik dagelijks een floss of rager die in de ruimte tussen je tanden past. Haal die een paar keer heen en weer, zodat alle etensresten worden verwijderd.
  • Spoel regelmatig je mond met een natuurlijk mondwater. Door de mondholte regelmatig te zuiveren krijgen tandplak en tandsteen veel minder kans.
  • Ga regelmatig naar de tandarts. Tandplak kun je meestal zelf weghalen, maar tandsteen niet. De tandarts verwijdert tandsteen met een draaiende borstel en speciaal zout. Ga, ook als je geen klachten hebt, regelmatig op controle. Zo houd je het gebit gemakkelijker gezond. Bovendien herkent een tandarts sneller tandplak en tandsteen. Hoe eerder je erbij bent, des te gemakkelijker is het weg te halen. 

Saline Tandpasta

Natuurlijke bescherming tegen tandbederf en tandsteen
75 ml
€4.99
Koop nu

Ratanhia Mondwater Geconcentreerd

Natuurlijke mondverzorging, reinigt en verfrist.
50 ml
€7.99
Koop nu