Gevoelig tandvlees

Hoewel je bij een mooi en gezond gebit denkt aan witte tanden, is gezond tandvlees minstens net zo belangrijk. Misschien wel nóg belangrijker. Gevoelig of geïrriteerd tandvlees kan voor vervelende ongemakken zorgen en ook leiden tot problemen met je tanden. Daarom is het belangrijk om je tandvlees gezond te houden. Gelukkig kun je hier zelf heel wat aan doen.

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?

Gezond tandvlees is roze, stevig en ligt strak tegen de tanden en kiezen aan. Het heeft een belangrijke functie als beschermer: gezond tandvlees vormt een barricade tegen bacteriële ontstekingen die zich in het gebit willen nestelen. Het is dan ook niet gek dat beschadigd tandvlees de tanden bedreigt.

 

Tandvleesproblemen kunnen zich uiten in bloedend tandvlees, geïrriteerd of gevoelig tandvlees of teruggetrokken tandvlees. Allemaal pijnlijk en vaak onnodig. Heb je pijnlijk tandvlees, bloedt het of is het gezwollen, dan is het misschien ontstoken. Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens ontstoken tandvlees. De ontsteking begint vaak aan de rand van het tandvlees bij de tanden. Tijdens het tandenpoetsen gaat het vaak bloeden. Het heeft een opvallende rode kleur en kan gezwollen en pijnlijk zijn. 

Wat zijn de oorzaken van gevoelig of ontstoken tandvlees?

Zo divers als de tandvleesproblemen zijn, zo divers zijn ook de oorzaken. Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken:

 

 1. Onvoldoende poetsen
  Ouders wrijven het er op jonge leeftijd in bij hun kinderen: poets goed je tanden! En terecht, want het is essentieel voor een gezond gebit. Als we inzoomen op de mond, dan zien we miljoenen bacteriën die zich vasthechten aan de tanden en kiezen. Ook restjes voedsel en speeksel plakken zich vast. Dit mengsel bij elkaar noemen we tandplak. Poets je te weinig of verkeerd, dan stapelen de bacteriën zich op en raakt het tandvlees ontstoken.
 2. Wel poetsen, maar niet flossen
  Veel mensen houden het bij poetsen alleen, terwijl je met poetsen lang niet alle tandplak weghaalt. Reinig altijd ook tussen de tanden. Gebruik dagelijks flossdraad of een rager die in de ruimte tussen je tanden past. Haal die een paar keer heen en weer, zodat alle etensresten worden verwijderd. 
 3. Een verstandskies die doorkomt
  Een verstandskies moet altijd door een stukje tandvlees heen. Dat gaat niet zonder geduw, waardoor de omliggende weefsels kunnen gaan ontsteken. Bovendien ontstaat er een opening waar zich gemakkelijker tandplak nestelt en blijft een tandenborstel vaak uit de buurt van verstandskiezen. 
 4. Roken
  Rokers zijn vatbaarder voor ontstoken tandvlees; nicotine uit de tabaksrook dringt door in het tandvlees. Hierdoor vernauwen de bloedvaten, waardoor het tandvlees minder doorbloed is. Het gevolg: minder afweercellen kunnen uit de bloedvaten naar het tandplak gaan. Ook hebben rokers vaak een verminderde productie van speeksel, wat zorgt voor een droge mond. Rokers hebben vaker ontstoken tandvlees, maar hun tandvlees bloedt vaak minder. Dat komt omdat de bloedvaatjes vernauwd zijn. 
 5. Zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in de hormoonhuishouding. Het lichaam focust zich op iets anders, is minder in balans en dat vergroot de kans op ontstoken tandvlees. 

Wat kun je doen tegen bloedend of ontstoken tandvlees?

Bloedend of ontstoken tandvlees kan zich, als het niet wordt verzorgd, uitbreiden. Artsen spreken dan van parodontitis. Hierbij kan het tandvlees zelfs los komen van de tanden en kiezen. Hierdoor kan de ontsteking zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. In de ruimte die ontstaat vormt zich opnieuw tandplak. Bacteriën kunnen het glazuur aantasten bij een ernstige ontsteking. Het is dus belangrijk om bloedend of ontstoken tandvlees te verzorgen. Deze tips kunnen helpen om tandvlees te herstellen.

 

 • Poets de tanden goed en gebruik ook een rager. Slecht poetsen is een van de grote boosdoeners van ontstoken tandvlees. Pak twee keer per dag de tandenborstel en poets minimaal twee minuten je tanden, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Vergeet ook niet het tandvlees een voorzichtige poetsbeurt te geven en ook tussen je tanden te reinigen.
 • Gebruik een aangepaste tandpasta die het tandvlees verstevigt, bij voorbeeld op basis van Rathania. De wortel van deze plant is rijk aan tannine, een stof die het tandvlees verstevigt en irritaties in de mondholte helpt verlicht.
 • Gebruik een verzachtende tandvleesbalsem. Deze voorkomt irritatie aan het tandvlees en versterkt de weerstand van het tandvlees. Bonuspuntje: je krijgt er ook een frisse adem van.
 • Spoel regelmatig met een natuurlijk mondwater. Dit zuivert de mondholte en versterkt het tandvlees.
 • Vermijd suikerhoudend en zuur voedsel, sigaretten, zure sappen en snoep.
 • Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Zo houd je het gebit gemakkelijker gezond. Bovendien herkent een tandarts sneller signalen van een ontsteking.

Ratanhia Tandpasta

Natuurlijke versteviging van het tandvlees
1 review
75 ml
€5.49
Koop nu

Tandvleesbalsem

Voor gevoelig en geïrriteerd tandvlees
2 reviews
30 ml
€8.49
Koop nu

Ratanhia Mondwater Geconcentreerd

Natuurlijke mondverzorging, reinigt en verfrist.
50 ml
€8.49
Koop nu