Roos en schilfertjes

Het kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Toch zijn we het liever kwijt dan rijk: roos. Deze droge schilfertjes verdienen niet bepaald een schoonheidsprijs.

Bovendien kunnen ook nog eens zorgen voor jeuk op de hoofdhuid. Vervelend! Gelukkig is er van alles te doen tegen schilfers op de hoofdhuid.

Hoe ontstaat hoofdroos?

Aan de bovenkant van de huid laten de dode huidcellen los. Vanaf de onderkant van de huid worden ze vervangen door nieuwe gezonde huidcellen. Dit proces duurt zo’n drie weken, maar bij mensen met roos gebeurt dit twee keer zo snel. Hierdoor laten meer dode huidcellen los. Het gevolg: een geïrriteerde hoofdhuid en schilfers op de hoofdhuid. Die schilfers zie je vaak in het haar en soms ook op (donkere) kleren.

 

Wat de oorzaak van roos precies is, is een raadsel. Waarschijnlijk is het een milde vorm van eczeem, die veroorzaakt wordt door een bepaalde gist. Bij mensen met roos zijn deze gisten in veel grotere aantallen aanwezig. Ook genetische factoren spelen een rol, net als weersveranderingen en stress. Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. In de winter, bij koud weer en met de CV aan kun je dus meer last hebben van hoofdroos. 

Wat te doen tegen roos of schilfers op de hoofdhuid?

Hoofdroos betekent eigenlijk dat je hoofdhuid uit balans is. Om ervan af te raken, helpt het dus om ervoor te zorgen dat de huid op je hoofd weer tot rust komt. Deze tips helpen tegen roos.

 

  1. Gebruik een natuurlijke, aangepaste shampoo tegen roos met plantenextracten die de hoofdhuid kalmeren.
  2. Vermijd shampoos met synthetische stoffen zoals SLS en SLES (synthetische stoffen) en siliconen. Deze stoffen zullen haar en hoofdhuid eerder belasten en irriteren dan verzorgen, en irritatie is nu net wat je wilt vermijden.
  3. Was je haar niet te vaak (maximum 2 à 3 maal per week) en vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een haardroger.
  4. Bescherm je haar en hoofdhuid tegen de zon. Fel zonlicht kan de hoofdhuid extra uitdrogen. Draag dus altijd iets op je hoofd als je in de zon komt, of blijf in de schaduw.
  5. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon en let er vooral op dat je voldoende drinkt. Wie onvoldoende vocht binnenkrijgt, merkt dit aan een droge huid, en dit geldt dus ook voor de hoofdhuid.
  6. Laat je haar met rust. Doe zo min mogelijk met je haar. Zit er niet continu aan en ga niet krabben als het jeukt. Het is verleidelijk, maar verergert de hoeveelheid schilfers en jeuk.
  7. Heb je last van roos, dan is de kans groot dat je in het algemeen een gevoelige huid hebt. Lees dus zeker ook onze tips tegen een gevoelige huid.
  8. Wordt de roos met deze tips en een goede behandeling niet minder? Mogelijk is het dan geen roos maar een ander type eczeem. Het is aan te raden om een afspraak te maken bij de huisarts of dermatoloog. 

Tarwe Stabiliserende Shampoo

Vermindert roosvorming
1 review
190 ml
€12.49
Koop nu