Lekker slapen

Sommige baby’s slapen na enkele weken al door ’s nachts, maar de meeste kindjes hebben drie tot vier maanden of zelfs veel langer nodig om een goed dag- en nachtritme te ontwikkelen. Het is een misverstand dat baby’s vanzelf goed slapen, maar je kunt hen hierbij wel een handje helpen. Door vanaf het begin goede gewoonten toe te passen, leer je je baby rustig in te slapen, zowel overdag als ’s nachts.

Met deze 5 tips help je je baby naar dromenland

 1. Zorg voor regelmaat  
  Een duidelijk ritme, bij voorkeur al vanaf de geboorte, is een eerste belangrijke stap om je baby goed te laten slapen. Hierbij is het zeker niet de bedoeling dat je je baby in een strak schema dwingt en steeds volgens de klok leeft. Het gaat erom dat je bepaalde handelingen steeds in dezelfde volgorde doet en bepaalde herkenningspunten vastlegt in je dag. 
  Zo kun je de dagelijkse wasbeurt of het badje steeds op hetzelfde tijdstip inplannen. Of je kunt telkens op hetzelfde moment van de dag een wandelingetje maken. Ook rituelen geven je kind een gevoel van vertrouwen en brengen rust. Telkens hetzelfde slaapliedje afspelen of zingen bij het naar bed brengen bijvoorbeeld. Of de baby steeds onderstoppen met dezelfde troostende woorden en een aai over zijn bolletje. Je baby zal, hoe klein ook, in dit alles een houvast vinden en daardoor rustiger worden. Dit is een eerste vereiste om goed te kunnen slapen.
 2. Creëer rust in huis 
  Werp ook eens een kritische blik op je eigen leefomgeving en die van je baby. Ziet het er een beetje gezellig en opgeruimd uit, of liggen er overal speelgoedjes en stapels was? Een kind beschikt over erg gevoelige antennes en pikt veel meer op van de sfeer in huis dan vaak wordt aangenomen. Het huis hoeft niet spic en span te zijn, maar een rustige en opgeruimde sfeer is wel belangrijk. 
  Ook kan het helpen om de plaats waar je baby slaapt af te schermen, bijvoorbeeld met een hemel boven de wieg of box in warme, rustgevende tinten. Zo wordt hij niet van alle kanten belaagd door indrukken en blijft hij meer bij zichzelf. Een baby die overdag voldoende slaapt, zal van een veel betere nachtrust genieten.
 3. Probeer inbakeren 
  Blijft je baby onrustig, dan kan inbakeren helpen. Inbakeren houdt in dat je je kind krap in een doek of bakerzak wikkelt, van zijn schouders tot zijn voeten. Als ouder moet je misschien aan het idee wennen om je baby zo aan banden te leggen. Toch is het juist die stevige omhulling die hem het gevoel geeft veilig en geborgen te zijn. Kinderen die worden ingebakerd leren zo te ontspannen en tot rust te komen. 
  Als je je baby wilt inbakeren, is het belangrijk dat je leert hoe dat precies moet. Inbakeren moet goed gebeuren, want anders kan je baby verstrikt raken in de doeken. In het boek ‘Regelmaat en inbakeren, voorkomen en verhelpen van huilen en onrust’ van Ria Blom vind je extra informatie en tips.
 4. Geef een rustgevend bad voor het slapengaan 
  Een badje voor het slapengaan kan helpen je kindje tot rust te brengen. Het baden zelf heeft een rustgevend effect en je baby wordt er lekker warm en doezelig van. Voor extra ontspanning kun je een rustgevende badmelk voor kinderen  aan het badwater toevoegen. 
 5. Masseer je baby 
  Je kunt je baby vanaf de eerste week na de geboorte masseren, waarbij je de massage geleidelijk aan steeds wat langer laat duren. Van een paar minuten aan het begin tot 15 à 20 minuten na de eerste maand. Kies hiervoor het juiste moment uit, na het badje bijvoorbeeld. Geef geen massage voor of na een voeding of als je baby erg moe is. 
  Om je baby te masseren heb je niet veel nodig. Een warme en tochtvrije kamer, een grote handdoek of omslagdoek, schone en warme handen, een geschikte lichaamsolie en liefdevolle aandacht volstaan. Meer tips over de manier waarop je je baby het beste masseert, vind je in dit filmpje.

Masseer je baby

Vragen?

Onze consumentenservice helpt je graag verder! Bel naar +32 16 40 66 24 (elke werkdag  van 8:30 - 17.00 uur) of mail naar info@weleda.be.

Calendula Verzorgende Olie

Verzorgt en beschermt de babyhuid
200 ml
€12.49
Koop nu

Calendula Welterustenbad

Brengt de baby tot rust en verzorgt
200 ml
€12.49
Koop nu