Sesam

Jalisco, Mexico
Map of Mexico - Sesame

Sesamolie vormt een belangrijke grondstof voor diverse verzorgingsproducten uit ons assortiment. Het grootste deel van de olie die we verwerken, is afkomstig uit Zuid-Mexico. Dankzij onze duurzame samenwerking met het lokale familiebedrijf ‘Sesajal’ zijn we verzekerd van een voldoende voorraad olie van zeer hoge kwaliteit.

De landbouwers met wie Sesajal een overeenkomst heeft, verbouwen sesam op biologische wijze. De geoogste planten worden meteen verwerkt tot olie, waardoor tussenhandel wordt vermeden. Het loon van de landbouwers ligt boven het gemiddelde inkomen van een landarbeider. De sesamoogst is immers een lucratieve bijverdienste voor boeren die anders leven van bananen-, ananas- en papayateelt.

 

Om de biologische sesamzaadjes van de gewone te kunnen onderscheiden, worden ze door de landbouwer onmiddellijk na de oogst op het veld nog gekenmerkt met het opschrift ‘Organica Ajonjoli’. Zo komen de biologische sesamzaden gemarkeerd in de verwerkingsafdeling in Guadalajara aan en kunnen ze apart opgeslagen worden zodat er geen vergissingen mogelijk zijn.

Sesajal heeft twee landbouwingenieurs in dienst die de velden samen met de boeren cultiveren en die helpen om de opbrengst op middellange termijn te verhogen. Het plan is om de bodemkwaliteit nog verder te verbeteren, om nieuwe sesamculturen te telen en om de akkers met compost te bemesten. Tegenwoordig worden de akkers een keer per jaar geoogst, maar op lange termijn moet een tweede oogst in de droge periode tussen februari en maart mogelijk worden.

Ontdek ook onze andere teeltprojecten

Ingrediënt

Sesamolie

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil

Sesamolie is zeer geschikt voor de verzorging van een vale, droge huid en vormt daarnaast een prima haarconditioner. De olie is rijk aan antioxidanten en heeft huidverzorgende eigenschappen. Sesamolie is rijk aan onverzadigde vetzuren, zoals linol- en oliezuur, maar bevat ook fytosterolen en vitamine E (o.a. gamma-tocoferol)