Over de huid

Wat de huid voor ons doet

De huid omhult ons hele lichaam. Ze beschermt ons dagelijks tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke bestanddelen, vuil, straling en micro-organismen. Deze barrièrefunctie vormt een van de belangrijkste functies van de huid. Ze doet echter nog veel meer dan dat. Onze huid regelt de algemene vochthuishouding in het lichaam, houdt onze lichaamstemperatuur op peil en vervult belangrijke metabolische functies, o.a. bij de omzetting van zonlicht naar vitamine D. Daarnaast zorgt de huid voor de afvoer van toxines via het mechanisme van transpiratie. Ook is het dankzij de zenuwen in de huid dat we kunnen voelen, aanraken en waarnemen. Tenslotte geeft de huid ook -letterlijk- weer hoe we in ons vel zitten. Wie zich energiek en gelukkig voelt, heeft een vitale en egale huid. Maar bij wie zich moe en futloos voelt, zal dit zich weerspiegelen in het huidbeeld.

De drie huidlagen

De huid is opgebouwd uit drie lagen, elk met een aparte samenstelling en functie. Samen vormen ze een ingenieus systeem dat de diverse belangrijke huidfuncties mogelijk maakt.

 

  1. De epidermis of opperhuid is de bovenste laag en vormt de grens tussen ons lichaam en de buitenwereld. De buitenste laag van de epidermis wordt gevormd door de hoornlaag, die een belangrijke rol speelt bij de barrièrefunctie. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd doordat de huidcellen, die aan de basis van de epidermis worden aangemaakt, steeds verder naar de oppervlakte toe groeien. De epidermis is bedekt met een dun beschermend laagje dat bestaat uit lichaamseigen zure stoffen die o.a. in zweet, talg en de hoorncellen terug te vinden zijn. Deze zuurmantel beschermt de huid tegen schadelijke micro-organismen, irritatie, allergieën en uitdroging.
  2. De dermis of lederhuid bevat onder meer de zenuwbanen en sensoren, de bloedvaten en de zweetklieren. De dermis zorgt voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid dankzij een compact netwerk van collageen- en elastinevezels.
  3. De hypodermis of het onderhuidse vetweefsel is een laag met onder andere cellen die vetstoffen en vocht opslaan. Deze laag fungeert als schokdemper en isolatielaag en definieert de lichaamscontouren.

Wist je dat...

  • de huid ons grootste orgaan is? Ze bedekt ons hele lichaam en neemt 16% in van het totale lichaamsgewicht in beslag. Bij een volwassen persoon is de huid bijna 2 m2 groot en weegt ze ongeveer 7 kilo.
  • de babyhuid bij de geboorte ongeveer 0,4 mm dik is? Dit is 5 maal dunner dan de huid van een volwassene. Tijdens het groeien neemt ze toe in stevigheid; bij een volwassene bedraagt de gemiddelde dikte ongeveer 2 mm.
  • de huid zichzelf steeds vernieuwt dankzij het proces van de celvernieuwing of regeneratie?
  • het gemiddeld 28 à 30 dagen duurt voordat de huid van een volwassene zich vernieuwd heeft? Naarmate we ouder worden, vertraagt dit proces en duurt de celvernieuwing uiteindelijk zo’n 50 à 60 dagen.
  • je huid het vermogen heeft om zichzelf te herstellen? Kijk maar wat er gebeurt als je een schram hebt opgelopen: na enkele dagen geneest dit helemaal vanzelf.
  • de dikte van onze opperhuid sterk varieert per lichaamsdeel? De gezichtshuid meet gemiddeld slechts 0,1 mm, maar onder de voetzolen kan ze tot 4 mm dik zijn.

De huid verzorgen

Een goede verzorging ondersteunt en versterkt de processen in onze huid op een natuurlijke manier. Alleen de natuur biedt ons het beste om de huid te verzorgen en in balans te houden.

Onze kijk op huidverzorging