Onze kijk op gezondheid

Een kwestie van balans

Een gezond lichaam is een lichaam dat zoveel mogelijk in balans is. Dat is althans de visie van de antroposofische geneeskunde, die ten grondslag ligt aan alle producten van Weleda. Wanneer je kwaaltjes of gezondheidsklachten ervaart, kan dit erop wijzen dat het evenwicht in je lichaam op een bepaalde manier verstoord is.

De antroposofische geneeskunde maakt het onderscheid tussen twee soorten klachten: de zuiver fysieke klachten, zoals bijvoorbeeld een gebroken been, en de klachten waarbij een geïntegreerde en bredere diagnose en behandeling vereist is. Heb je bijvoorbeeld hoofdpijn, dan ligt het voor de hand een aspirine te nemen om de pijn te onderdrukken. Heb je een week later weer hoofdpijn, dan kun je opnieuw een aspirine nemen, maar je kunt je ook afvragen waardoor je telkens hoofdpijn krijgt.

Wellicht ontdek je een verband met de stress die je de laatste tijd ervaart. In dat geval is je hoofdpijn de uitdrukking van het feit dat je in je levensomstandigheden uit balans bent geraakt. Dit uit balans raken ligt zeer dikwijls aan onze gezondheidsklachten ten grondslag, al kunnen we niet altijd even gemakkelijk ontdekken welke grenzen we precies hebben overschreden.

"Een gezond lichaam is een lichaam in balans."

Het zelfherstellend vermogen stimuleren

Wanneer je lichamelijk of mentaal uit balans bent, kunnen bepaalde kwaaltjes of ziekten ontstaan. In een aantal gevallen is je lichaam prima in staat om dit evenwicht zelf te herstellen door te putten uit eigen krachten. Dit noemen we het zelfherstellend vermogen, een andere belangrijke pijler binnen onze visie op gezondheid.  

Om dit zelfherstellend vermogen zoveel mogelijk te stimuleren, hebben we een aantal zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen ontwikkeld die niet zozeer zijn gericht op het behandelen van de symptomen die je ervaart, maar vooral de eigen krachten van het lichaam versterken bij het herstelproces. Daarbij gaan we steeds uit van de mens als geheel. Want ook lichaam en geest moeten in balans zijn om van een goede gezondheid te kunnen spreken.

"Met natuurlijke zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen kan je de eigen krachten van je lichaam versterken en zo het zelfherstellend vermogen stimuleren."

Met de hulp van de natuur

Zowel de grondstoffen die we gebruiken, als de inzichten voor het samenstellen van de producten, halen we zoveel mogelijk uit de natuur. Door waar te nemen wat er in de natuur gebeurt, leren we immers hoe we de processen in ons lichaam kunnen versterken. Deze visie passen we ook toe in onze zelfzorgmiddelen, gezondheidsproducten, medische hulpmiddelen en zelfzorggeneesmiddelen waarmee je zelf aan de slag kan. Je hoeft hiervoor dus niet meteen een arts te raadplegen en kan deze producten vrij verkrijgen of zonder recept bij drogist of apotheek kopen.