Moeder met baby die slaapt
babyverzorging

Mijn baby wil niet slapen

Als ouder krijg je er regelmatig mee te maken: een baby die niet wil slapen. Een vast bedtijdritueel, een warm badje of inbakeren zijn manieren om je baby beter te laten slapen. Genoeg slaap is voor iedere baby belangrijk. Daarom geven we je graag tips voor als je baby slecht slaapt.

Je baby wil overdag niet slapen

Baby’s hebben veel slaap nodig. Slapen stimuleert de groei en ontwikkeling van hun brein. Een goede nachtrust zorgt voor een blije baby. Wanneer je baby overdag slecht slaapt, slaat de oververmoeidheid 's avonds vaak toe.

Wil je baby overdag niet slapen? Probeer dan een slaapschema. De kunst is om op tijd met het bedtijdritueel te beginnen. Gebruik hiervoor vaste tijden. Zorg voor een rustige omgeving en laat je baby vooral zelf in slaap vallen. Hierdoor raakt jouw kleintje snel gewend aan de dutjes overdag.

Je baby valt niet zelf in slaap

Veel baby's vinden zelf in slaap vallen nog erg moeilijk. Ze moeten er namelijk nog aan wennen dat hun kersverse ouders niet de hele tijd meer in de buurt zijn.

Valt jouw baby niet zelf in slaap? Dan zijn er een aantal manieren om je baby te helpen.

  • Zorg voor een rustige sfeer wanneer je je baby op bed legt.
  • Laat weten dat je in de buurt bent. Blijf bijvoorbeeld nog even in de kamer zodat je dichtbij bent als je baby begint te huilen. Probeer dan op een afstand te sussen, liedjes te zingen en lieve woordjes te zeggen. Dit geeft jouw kleintje een veilig en vertrouwd gevoel.

Je baby wil 's avonds niet slapen

Baby’s kennen het verschil tussen dag en nacht nog niet. Dit kun je ze wel leren. Leg je baby overdag voor de dutjes in een verlichte kamer. En doe ’s avonds de gordijnen dicht en maak het helemaal donker. Hierdoor leert je baby wanneer het tijd is voor een dutje of voor een goede nachtrust. Ook achtergrondgeluiden zijn belangrijk. Zorg dat er overdag genoeg achtergrondgeluid is. Een tv of een radio bijvoorbeeld. In de nacht zijn deze geluiden er niet. Hierdoor onderscheidt je baby de dutjes van de nachtrust.

Breng je baby tot rust met Calendula Welterustenbad

Moeder doet haar baby in bad

Een andere tip als je baby ’s avonds niet wil slapen, is een warm badje. Een warm bad brengt je baby tot rust. Dim de lichten, vul het bad met warm water en voeg twee scheutjes Calendula Welterustenbad toe. Na een dag vol indrukken helpt Calendula Welterustenbad je baby ontspannen en rustig te slapen. Deze 100% natuurlijke baby badmelk heeft een kruidige geur met een ontspannende werking.

Doe je dit regelmatig? Dan laat je met dit badritueel weten dat het bijna bedtijd is. Kijk er niet gek van op als je baby hierna als een roosje in slaap valt! 

4 extra tips voor een ontspannen badritueel >

Calendula Welterustenbad

Brengt de baby tot rust en verzorgt
5 van 5 sterren
17 reviews
200 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}

Je baby slaapt niet door

Slaapt je baby niet door? Dat is eigenlijk ook niet zo gek! Een pasgeboren baby heeft over het algemeen om de 3 à 4 uur weer honger. Tijdens de eerste weken zal doorslapen dus waarschijnlijk nog niet lukken. Na ongeveer 6 weken merk je dat je baby steeds iets langer slaapt. Ieder kind is anders, zo ook hun slaapritme. Er zijn wel een aantal manieren om een handje te helpen.

  • Neem de tijd voor jullie avondroutine. Ga na het warme badje rustig verder met het bedtijdritueel. Maak van de babyslaapkamer een rustige plek. Geen felle kleuren of harde geluiden. Is je baby onrustig? Probeer dan een slaapzak of inbakeren. Hierdoor houdt je baby zichzelf niet wakker door veel te bewegen. 
  • Zet witte ruis of white noise aan. Witte ruis is een apparaatje wat de geluiden nabootst die je baby 9 maanden lang in de buik heeft gehoord. Het geluid werkt kalmerend en je baby wordt minder snel wakker van andere geluiden. Zo bestaat er een grotere kans dat je baby lekker doorslaapt.

Je baby wil niet in bed slapen

Sommige baby’s vallen op iedere plek in slaap, andere hebben een specifieke voorkeur. Valt jouw baby het liefste bij jou in slaap? Of bijvoorbeeld in de kinderwagen? Dan zorgt dit er waarschijnlijk voor dat je baby niet in een eigen bedje wil slapen.

Na 9 maanden veilig in jouw buik te hebben gezeten is er veel veranderd voor jouw kleintje. Je baby is nog erg gesteld op de warmte en de nabijheid van jou. Daarom is het ook niet gek dat je baby nog niet alleen wil slapen. Je kan hier wel langzaamaan naartoe werken. Door bijvoorbeeld het babybedje in jullie kamer te zetten. Hierdoor voelt je baby dat je in de buurt bent. Wat een veilig gevoel geeft. 

Is je baby eraan toe om in een eigen bedje te slapen? Neem hier dan rustig de tijd voor. Laat je niet ontmoedigen als dit niet in één keer lukt. Probeer je kindje wakker op bed te leggen. Zo zijn ze zich bewust van de omgeving en zullen ze deze herkennen. Langzaamaan raken ze eraan gewend dat dit de omgeving is om lekker in te gaan slapen. 

Je baby slaapt weinig

Baby die gaapt

Ben je bang dat je baby te weinig slaapt? Hier hoef je je waarschijnlijk geen zorgen om te maken. Net als bij volwassenen, verschilt het ook bij baby’s hoeveel slaap ze nodig hebben. In de eerste maanden is je baby nog zoekende naar een ritme. 

Er zijn nog een aantal redenen waardoor je baby weinig slaapt. Misschien komt je baby niet goed tot rust vanwege teveel licht of lawaai. Een rustige omgeving is essentieel voor een goed slaapje.

Hebben deze tips niet geholpen? Dan ligt soms de oorzaak ergens anders. Een bezoek aan de huisarts is altijd een optie. Het allerbelangrijkste: luister naar je gevoel. Jij kent je kleintje ten slotte het beste.

Meer tips en advies voor de verzorging van je baby >

100% natuurlijke babyproducten

Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
5 van 5 sterren
38 reviews
30 ml
{{ 499 |formatPrice |currency }}
Voor een ontspannen buikmassage voor je baby. Ondersteunt de spijsvertering.
50 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}
Intensief voedende balsem. Beschermt de babyhuid en kalmeert schrale plekjes.
5 van 5 sterren
26 reviews
25 g
{{ 899 |formatPrice |currency }}
Verzorgt en beschermt de babyhuid
5 van 5 sterren
27 reviews
200 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}