Rusteloze benen tijdens je zwangerschap

Wist je dat 26% van de vrouwen last heeft van rusteloze benen tijdens de zwangerschap? Het komt dus vaak voor! Zo ervaar je bij rusteloze een kriebelend of trekkend gevoel. Geen reden voor paniek, maar wel vervelend. We geven je tips en advies.

Wat zijn rusteloze benen?

Herken je het gevoel dat je voet 'slaapt'? Rusteloze benen hebben hetzelfde effect. Je benen tintelen en soms komt jeuk om de hoek kijken. Je moet je benen blijven bewegen en kan ze niet laten rusten.

Het gevoel begint vaak zodra je uitrust. Heb je een lange werkdag achter de rug? Of heb je veel bewogen? Dan kun je onrustige benen ervaren zodra je in bed of op de bank gaat liggen. Soms gaat dit gepaard met een slapeloze nacht. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de kans op rusteloze benen vermindert.

Wat is de oorzaak van rusteloze benen?

De exacte oorzaak van rusteloze benen tijdens de zwangerschap is niet bekend, maar er zijn wel verschillende factoren die bijdragen aan dit zwangerschapskwaaltje. Eén van de belangrijkste factoren is een verandering in de hormoonspiegels tijdens de zwangerschap. Hormonen zoals oestrogeen en progesteron hebben invloed op de bloedvaten en zenuwen in je benen. Dit zorgt voor het onrustige gevoel.

Een andere mogelijke oorzaak van onrustige benen tijdens de zwangerschap is een gebrek aan ijzer. IJzergebrek komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Ook kan de druk van je 'groeiende baarmoeder' op de bloedvaten ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar de benen vermindert, waardoor je onrustige benen verergeren.

Zijn rusteloze benen tijdens je zwangerschap gevaarlijk?

Rusteloze benen heb je liever niet, maar het is niet gevaarlijk. Onrustige benen kunnen wél een teken zijn van een onderliggende reden zoals ijzertekort of zwangerschapsdiabetes. Daarom is het belangrijk om de oorzaken van rusteloze benen te bespreken met je huisarts.

Wat te doen tegen rusteloze benen?

Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding, hierdoor kun je last kan krijgen van onrustige en vermoeide benen. Gebruik Venadoron om je benen minder zwaar en vermoeid aan te laten voelen. Smeer de gel zowel ’s ochtends als ’s avonds op en masseer lichtjes naar het hart toe. Neem hier de tijd voor. Leg je benen na het masseren een aantal minuten verhoogd neer. Stop er bijvoorbeeld een kussentje onder terwijl je je favoriete programma kijkt.

Venadoron

Verlicht en vitaliseert zware en vermoeide benen
€16.99
Koop nu

Andere tips om je rusteloze benen te verminderen:

 • Massage
  Een massage helpt bij het verminderen van de symptomen van rusteloze benen. Masseer je benen met Venadoron voordat je gaat slapen, om de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren in je benen te ontspannen. 's Ochtends ook last van onrustige benen? Begin je dag dan ook met een massage! Zo verminder je de kans op rusteloze benen gedurende de rest van de dag.
 • Beweging
  Regelmatig bewegen helpt de symptomen van rusteloze benen te verminderen. Probeer dagelijks te wandelen of andere lichte activiteiten te doen om je benen in beweging te houden en het bloed te laten stromen. Daarnaast kunnen stretchoefeningen of yoga ook helpen. Probeer bijvoorbeeld je kuitspieren te stretchen. 
 • Eet gezond
  Eet genoeg fruit en groente. Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt via je voeding of eventueel via supplementen. Een te laag ijzergehalte kan de symptomen van rusteloze benen tijdens je zwangerschap verergeren. 
 • Slaaphouding
  Rusteloze benen spelen vaak op wanneer je stil gaat liggen. Probeer daarom niet te vroeg naar bed te gaan. En maak van de slaapkamer een plek om alleen maar in te slapen. Wissel op de bank liggen liever af met eventjes door het huis lopen. Lig je in bed? Probeer dan op je zij te slapen. Het liefste met je knieën gebogen en een kussen tussen je benen.
   

Wat moet je vermijden om rusteloze benen te voorkomen?

Er zijn ook enkele dingen die je beter even links kunt laten liggen als je rusteloze benen wilt voorkomen:

 • Cafeïne
  De meeste zwangere vrouwen weten dat het aangeraden wordt om maximaal één kopje koffie per dag te drinken. En dat is niet zonder reden. Drankjes met cafeïne kunnen jouw rusteloze benen namelijk verergeren. Zoek dus liever een lekker theetje uit zonder cafeïne, zoals rooibos.
 • Intensief sporten voor het slapengaan
  Beweging bij rusteloze benen is goed, maar overdrijf niet. Probeer eerder op de dag te sporten en luister naar je lichaam. Kies bijvoorbeeld voor een lichte work-out of yoga. Dit verkleint de kans op zwangerschapskwaaltjes en levert je een goede nachtrust op.   
 • Stress
  Spanning door het lichaam zorgt ervoor dat de spieren in je benen niet tot rust komen. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld een yogales te volgen of te mediteren. Kijk vooral wat voor jou werkt! Misschien vind je het wel fijn om een boek te lezen of om van je af te schrijven.

Rusteloze benen na je zwangerschap

Heb je last van rusteloze benen? Je bent niet alleen! Massages, beweging en gezonde voeding helpen om rusteloze benen te verminderen. Zo voel je je fijner tijdens je zwangerschap. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de rusteloze benen na de bevalling. Tot die tijd, pak je rust, probeer te ontspannen en doe vooral wat voor jou goed voelt.

Meer tips voor een ontspannen kraamtijd >

Meer Zwangerschapsmusthaves

Zwangerschap Body Butter

Effectief bij het voorkomen én verminderen van de zichtbaarheid van striemen.
29 reviews
150 ml
€17.99
Koop nu

Bio Borstvoedingsthee

Ondersteunt een ontspannen borstvoeding
1 review
2 g (20x)
€6.49
Koop nu

Tepelzalf

Verzorgt en beschermt de tepels. Deze zalf verzacht tepelkloven.
25 g
€10.99
Koop nu

Lavendel Ontspannende Body Olie

Verzorgt en brengt tot rust
2 reviews
100 ml
€15.99
Koop nu