Gevoelige huid

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken, uitslag of een trekkerig gevoel. Deze symptomen kunnen zich zowel op het gezicht als op het hele lichaam voordoen.

 

Elke huid is in bepaalde mate gevoelig, want eigenlijk betekent dit dat ze in staat is om zintuiglijke prikkels waar te nemen. Maar waarnemen betekent ook selecteren. Een van de belangrijkste functies van de huid is immers de barrièrefunctie: het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke bestanddelen, vuil, straling en micro-organismen. De huid moet dus ‘beslissen’ welke stoffen of prikkels worden toegelaten, en welke niet. Een te gevoelige huid is niet meer in staat om deze selectie te maken. Het afweermechanisme is verstoord waardoor de huid een lagere weerstand heeft tegen irriterende stoffen. Als gevolg hiervan wordt de bovenste laag van de huid erg poreus, waardoor externe prikkels gemakkelijk kunnen binnendringen. Als compensatie zal de huid zichzelf beschermen door harder te worden, met een geïrriteerde en vaak ruwe huid als gevolg.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

Uit onderzoek naar de oorzaken van een gevoelige huid blijkt dat erfelijkheid hier vaak een rol speelt. Bij veel mensen is de huid echter gevoelig geworden als gevolg van omgevingsfactoren of levensstijl. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Stress
 • Verontreinigde lucht
 • Roken
 • Hormonale veranderingen (pubertijd, zwangerschap, overgang)
 • Voeding
 • Gebruik van medicijnen
 • Gebruik van schoonmaakmiddelen
 • Ouderdom
 • Weersomstandigheden
 • Bepaalde stoffen in cosmeticaproducten en make-up 

Wat zijn de symptomen van een gevoelige huid?

Een gevoelige huid kan je aan verschillende symptomen herkennen. Deze worden meestal sterker wanneer je lichaam verzwakt is, bijvoorbeeld door vermoeidheid of stress. Vertoont je huid een of meer van deze verschijnselen, dan is de kans groot dat ze gevoelig is:

 

 • Een trekkerig gevoel
 • Een droge huid 
 • Schrale plekken
 • Rode vlekken, vooral op de wangen
 • Uitslag en/of jeuk

 

De seizoenen spelen hier een belangrijke rol. Tijdens de zomerperiode is de huid doorgaans minder gevoelig dan tijdens de winter. De dagelijkse temperatuurschommelingen zijn minder groot en we zijn vaker buiten. De luchtkwaliteit in huis is ook beter omdat de centrale verwarming in de zomer uitblijft.

Verzorgingstips voor de gevoelige huid

Gelukkig zijn er heel wat tips die je kunnen helpen je huid weer in balans te brengen. Vaak volstaat het om een aantal goede gewoonten aan te nemen en te zorgen voor een gezonde levensstijl. Dit komt je hele lichaam én geest ten goede, wat zich vertaalt in een gezond en rustig huidbeeld.

 

 1. Kies voor zachte, natuurlijke verzorgingsproducten
  Bij een gevoelige huid is de keuze voor de juiste verzorgingsproducten van cruciaal belang. Milde, natuurlijke producten zijn het meest geschikt. Deze bevatten immers geen synthetische toevoegingen die de huid onnodig prikkelen. Stap je over van conventionele naar natuurlijke verzorgingsproducten, dan vraagt dit een behoorlijke aanpassing van je huid en dus geduld. Het kan tot 6 weken duren voordat het effect zichtbaar is, en tijdens een eerste fase kunnen de symptomen soms tijdelijk verergeren. Dit betekent dat de huid afvalstoffen verwijdert en de huidstofwisseling weer op gang komt. Een goed teken dus!
 2. Zorg voor een milde reiniging
  De gevoelige huid reinig je bij voorkeur met een milde reinigingsmelk die je met een watje op je gezicht aanbrengt. Spoel vervolgens af met lauwwarm water en dep je gezicht voorzichtig droog (hard wrijven stimuleert de talgproductie). Oogmake-up kun je het beste verwijderen met een milde gezichtsolie. Gebruik geen gezichtsscrubs.
 3. Wees voorzichtig met make-up
  Ook make-up kan stoffen bevatten die je huid irriteren waardoor ze gevoeliger gaat reageren. Wees hier dus extra zuinig mee. Gebruik je toch make-up, kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke producten.
 4. Pas je voedingspatroon aan
  Door voldoende water te drinken blijft je huid goed gehydrateerd en ondersteun je de organen die je lichaam zuiveren. Vooral de lever, nieren, bijnieren, schildklier en darmen zijn belangrijk als je je huid wil laten stralen. Kies daarnaast voor gezonde, waar mogelijk biologische voedingsproducten zoals plantaardige oliën en vetten (uit bijvoorbeeld koudgeperste olijfolie, avocado en kokosolie), eiwitten (uit onder andere wilde vis en biologisch vlees), vitamines (en dan met name vitamine A, C en E) en mineralen (vooral ijzer, zink, calcium, fosfor en magnesium).
 5. Vermijd extreme weersomstandigheden
  Blootstelling aan overmatig zonlicht en warmte, felle wind, en zeer koude temperaturen vragen extra inspanningen van de huid, waardoor ze uit balans kan raken. Kan je dit niet vermijden, zorg dan voor voldoende bescherming in de vorm van een zonnecrème of Coldcream.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

Klik hier om je aan te melden. 

 

Amandel Verzachtende Handcrème

Kalmeert en hydrateert de gevoelige huid
22 reviews
50 ml
€7.99
Koop nu

Amandel Sensitive Douchecrème

Reinigt mild en zacht de (zeer) gevoelige huid
14 reviews
200 ml
€6.99
Koop nu

Amandel Verzachtende Bodylotion

Kalmeert en verzorgt de gevoelige huid
9 reviews
200 ml
€14.99
Koop nu

Verzachtende Gezichtscrème Light

Lichte verzorging met amandel voor de gevoelige, gemengde huid.
2 reviews
30 ml
€15.99
Koop nu

Verzachtende Gezichtscrème

Zachte verzorging met amandel voor de gevoelige, droge huid.
32 reviews
30 ml
€15.99
Koop nu

Verzachtende Gezichtsolie

Gezichtsolie met biologische amandelolie. Voor de gevoelige huid.
3 reviews
50 ml
€16.99
Koop nu

Verzachtende Reinigingsmelk

Zachte gezichtsreiniging met amandel voor de gevoelige huid.
29 reviews
75 ml
€10.99
Koop nu