Spierpijn voorkomen

Hoe kun je spierpijn voorkomen?

Dat spierpijn na het sporten geen reden is om je ongerust te maken, kun je hier lezen. Als je op een correcte manier hebt gesport, betekent spierpijn dat je lichaam spierweefsel aan het ontwikkelen is. En dat is dus een goed teken!

Toch vindt niet iedereen het fijn om na een sportsessie stramme of pijnlijke spieren te hebben. Gelukkig is spierpijn na het sporten iets wat je makkelijk kunt voorkomen zonder afbreuk te doen aan je work-out. Lees hier onze 10 tips!

10 tips om spierpijn na het sporten te voorkomen:

1. Warm je spieren op voor de training

Door te zorgen voor een korte opwarming bereid je je spieren voor op de inspanning die ze gaan leveren, en dit zal je enorm helpen om spierpijn te voorkomen. Hoe lang en intensief je opwarmt, hangt af van de sport die beoefent. In het algemeen volstaat het om 10 minuutjes te bewegen. Denk hierbij aan huppelen, joggen, touwtjespringen of fietsen op een home trainer. Zorg ervoor dat je niet te lang wacht tussen de opwarming en het sporten zelf. Anders gaat het nut van je opwarming verloren.

 

2. Volg een trainingsschema

Zeker als je nog maar net begint met sporten, is het belangrijk om rustig op te bouwen. Door te werken met een trainingsschema zorg je ervoor dat je de inspanningen rustig opbouwt zonder meteen in de hoogste versnelling te gaan. Dit is erg belangrijk indien je spierpijn wilt voorkomen. Er zijn online diverse trainingsschema’s beschikbaar, afhankelijk van de sport die je volgt. Het meeste bekende is start-to-run, bedoelt voor beginnende lopers.

 

3. Bouw rustig op

Indien je een trainingsschema volgt, zit daar normaal gezien al een rustige opbouw in verwerkt. Maar ook binnen je training zelf is het goed om niet vanaf de eerste minuut tot het uiterste te gaan. Zelfs na een goede opwarming heeft je lichaam even tijd nodig om in ‘sportmodus’ te komen. Op het moment dat je wat vaker sport, voel je dit moment vaak zelf goed aan.

 

4. Zorg voor regelmaat

Je agenda laat het misschien niet altijd toe, maar het is belangrijk om verschillende trainingen te spreiden, zeker als je langdurige spierpijn of overbelasting wilt voorkomen. Door te zorgen voor regelmaat krijgen je spieren de kans om tussen verschillende activiteiten te herstellen en kan je lichaam wennen aan deze nieuwe vorm van beweging. Ook ervaren sporters zorgen beter voor een gespreid trainingsschema.

 

5. Luister naar je lichaam

Jij kent je lichaam het beste en bent dus de enige die eventuele stop-signalen kunt herkennen. Raak je helemaal buiten adem, gaat je hartslag plots flink de hoogte in of voel je je onwel, dan is het beter om even te stoppen. Ook felle pijn kun je beter niet negeren. Meestal betekenen deze signalen dat het verstandig is iets kalmer aan te doen. Blijven ze zich voordoen, ook bij latere work-outs, dan raadpleeg je het beste een arts. Bij sommige sporten, zoals hardlopen of fietsen, kan het interessant zijn om een hartslagmeter te gebruiken. Door te sporten binnen bepaalde hartslagzones vermijd je dat je over je grens heen gaat. Wil je hiermee aan de slag, dan laat je je bij voorkeur professioneel begeleiden.

6. Zorg voor voldoende nachtrust

De nacht is het ultieme herstelmoment voor je lichaam, zeker als je regelmatig sport. Vooral tijdens de diepe slaap raken je spieren in een zeer ontspannen toestand, en dat is nodig om te herstellen van de inspanningen overdag en spierpijn te voorkomen. Maar ook het omgekeerde geldt: wie regelmatig sport, gaat normaal gesproken beter slapen. Meer tips over goed slapen lees je hier.

 

7. Blijf in beweging

Op de dagen waarop je niet sport is het belangrijk om in beweging te blijven en zo spierpijn te voorkomen. Hoe verleidelijk het ook is om op een rustdag lekker op de bank te hangen, je spieren zullen je dit niet in dank afnemen. Door teveel te rusten kunnen ze namelijk gaan verkrampen. Door te zorgen voor lichte beweging, bijvoorbeeld wat wandelen of fietsen, stimuleer je de doorbloeding wat dan weer zorgt voor een goed herstel van het spierweefsel.

 

8. Houd je spieren warm

Zeker wanneer je buiten sport is het belangrijk om te zorgen dat je goed beschermd bent tegen de kou. Grote temperatuurverschillen voor, tijdens of na het sporten zijn een belangrijke oorzaak van spierpijn. Zorg dus voor aangepaste kleding en warm je spieren voor en na het sporten op met een verwarmende olie.

 

9. Zorg voor een goede cooling down

Een aandachtige cooling down helpt je spieren om goed te herstellen van de geleverde in-spanning. Door de lichaamsactiviteit langzaam af te bouwen krijgen je spieren de kans om niet abrupt af te koelen, wat zeker helpt om spierpijn te voorkomen. Loop losjes en rustig een stuk uit en schud armen en benen los. Pas rek- en strekoefeningen toe om tijdelijke verkorte spieren en pezen tot hun normale lengte terug te brengen en om ze soepel en elastisch te maken.

 

10. Masseer je spieren voor en na het sporten

Door je spieren te masseren, bij voorkeur met een verwarmende olie met spierversterkende ingrediënten, verminder je de kans op spierpijn na het sporten aanzienlijk. Een massage voor het sporten helpt je spieren om op te warmen en de doorbloeding te bevorderen. Na lichamelijke inspanning zorgt het verwarmende effect van de olie ervoor dat de spieren goed ontspannen, waardoor spierpijn geen kans krijgt. Lees hier onze tips voor een goede sportmassage.

Arnica Sport Massageolie

Verwarmt en ontspant de spieren
7 reviews
200 ml
€20.99
Koop nu

Arnica Sport Douchegel

Verkwikt en geeft energie
17 reviews
200 ml
€6.99
Koop nu

Arnica Sport Bad

Ontspant en bevordert het herstel van de spieren
200 ml
€15.49
Koop nu

Arnica Sport Gel

Eerste hulp bij gevoelige en stijve spieren
25 g
€10.49
Koop nu