5 tips voor een natuurlijke babymassage

Baby’s ontdekken de wereld door middel van aanraking. Je kindje is nog erg gevoelig voor alle prikkels om zich heen. Temperaturen, verschillende materialen en aanraking worden nog intensief waargenomen via de huid van de baby. Een babymassage helpt je kindje vertrouwd te raken met het eigen lichaam. En zorgt door huid-op-huid contact voor een gevoel van vertrouwen en veiligheid.

Waarom een babymassage

Een babymassage helpt als je baby slecht slaapt of last heeft van krampjes en helpt je baby te kalmeren. Het is goed voor de spierontwikkeling en de doorbloeding van de babyhuid. En een fijne manier om tijd door te brengen met je kindje. De band tussen jou en je baby wordt door een babymassage versterkt. Wij geven je 5 tips voor een natuurlijke en ontspannen babymassage.

5 tips voor een natuurlijke en ontspannen babymassage:

1. Kies een geschikte plek om de babymassage te geven

Masseer je baby op een plek waar het lekker warm is (rond de 22 graden). Zoek een zachte ondergrond. Je kunt de baby op de grond masseren (op een zacht kleed bijvoorbeeld), op je bed of in de commode. Kies de plek die voor jou het fijnst is.

2. Babymassage om je baby te kalmeren in 7 stappen

  1. Begin bij de voeten. Maak cirkelende bewegingen met een platte duim aan de onderkant van het voetje. Doe dit vanaf de hiel naar de tenen toe.
  2. Hierna ga je door met de benen. Maak met je handen strijkende bewegingen vanaf de liezen richting de voeten.
  3. Pak vervolgens de beentjes op en maak fietsende bewegingen naar beneden. Vervolgens breng je de knieën richting de buik. Deze massagetechniek is ook fijn tegen krampjes.
  4. Gebruik deze zelfde drie manieren voor de handen en armen.
  5. Hierna ga je naar de borst. Maak hierbij strelende bewegingen van binnen naar buiten. Strijk daarna van de linkerschouder naar de rechterheup en andersom.
  6. Vervolgens kan je met je platte hand cirkelende bewegingen maken over de buik.
  7. De rug van de baby is wat lastiger om te masseren. Het hoofdje moet hiervoor namelijk helemaal ontspannen zijn. Als dit het geval is kan je dezelfde techniek gebruiken als je voor de buik gedaan hebt. Als je niet helemaal zeker weet of het hoofdje ontspannen is, sla rug dan over.

3. Kies voor een natuurlijke massageolie

Bij een goede massage hoort natuurlijk ook een goede massageolie. Gebruik voor een babymassage een natuurlijke olie. In een natuurlijke massageolie worden plantaardige oliën gebruikt die door de huid worden herkent als eigen.

Onze Calendula Verzorgende Babyolie is perfect voor een babymassage. De olie is 100% natuurlijk en parfumvrij, perfect voor het tere huidje van je baby. Biologische sesamolie en  extract van Calendula houdt de huid zacht en soepel en beschermt de huid tegen uitdrogen. Hierdoor kan de huid de beschermlaag geleidelijk ontwikkelen. Een fijn product om te gebruiken bij een ontspannende babymassage.

Calendula Verzorgende Babyolie

Verzorgt en beschermt de babyhuid
27 reviews
200 ml
€12.99
Koop nu

4. Maak van de babymassage een vast ritueel

Elke baby is uniek en heeft andere behoeftes tijdens een massage. Door erachter te komen hoe jouw kindje reageert en wat de behoeftes zijn bevorder je de communicatie tussen jullie. Door regelmatig huid-op-huid contact wordt het zogenaamde bindingshormoon versterkt. Maak van een babymassage een vast ritueel, zo kun je de avondroutines verbeteren en kan je baby kalmeren.

5. Na de massage

Doe je baby na de babymassage in een warm badje. Zo worden de laatste restjes olie weggespoeld. Kleed je baby dan lekker dik aan zodat de warmte van de massage en het badje zich vasthoudt. Wees ook niet verbaasd als de baby na de massage lekker in slaap valt!

Calendula Verzorgende Babyolie

Verzorgt en beschermt de babyhuid
27 reviews
200 ml
€12.99
Koop nu

Baby Buikjesolie

Voor een ontspannen buikmassage voor je baby. Ondersteunt de spijsvertering.
50 ml
€11.99
Koop nu

Calendula Babyshampoo & Douchecrème

Reinigt mild en verzorgt babyhuid en babyhaar
29 reviews
€7.99
Koop nu

Calendula Billenbalsem

Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
37 reviews
75 ml
€8.49
Koop nu