Klimaatneutraal

Sinds oktober 2022 hebben we ervoor gekozen om alle producten van Weleda klimaatneutraal te maken. Dit doen we door het compenseren en reduceren van de CO2-uitstoot. We vertellen je graag hoe we dit doen.

Wat betekent klimaatneutraal?

1. Minder uitstoot

Bij Weleda geloven we dat CO2-compensatie alleen gunstig is voor het klimaat als er in de productiefase ook zo min mogelijk uitstoot is. Door verschillende maatregelen hebben we de afgelopen jaren onze voetafdruk aanzienlijk verminderd.

 

Voorbeelden hiervan in verschillende landen zijn:

 • Zwitserland: bijna alle thermische energie die de locatie Arlesheim in 2021 gebruikte, werd geproduceerd door de verbranding van houtsnippers in een biomassaverbrander in combinatie met geothermische energie.
 • Zwitserland: Het gebruik van biogas op de locatie Arlesheim is per juni 2021 verhoogd van 10 naar 100 procent.
 • Zwitserland: Op de locatie Arlesheim is een nieuw koelsysteem geïnstalleerd dat werkt met het natuurlijke koelmiddel R290 (propaan).
 • Duitsland: Het gebruik van biogas op de locatie Schwäbisch Gmünd is per 1 juni 2021 verhoogd van 10 naar 20 procent.
 • Duitsland: 100 procent hernieuwbare elektriciteit wordt gebruikt op de locatie in Schwäbisch Gmünd, waar verschillende fotovoltaïsche systemen worden gebruikt.
 • Het aandeel gerecyclede materialen in primaire en secundaire verpakkingen voor Weleda is in 2021 met 8 procent verhoogd ten opzichte van 2020.
 • Zwitserland: 100 procent hernieuwbare elektriciteit wordt gebruikt op de locatie in Arlesheim, waar verschillende fotovoltaïsche systemen worden gebruikt.
 • Zwitserland: op de locatie in Arlesheim ligt een verzameling van fermenteerbare grondstoffen en productresiduen voor fermentatie en biogasproductie.
 • Zwitserland: eind 2021 doneerde Zwitserland de overtollige producten aan de non-pofit organisatie Tischlein dek Dich in Winterthur.
 • Nederland: in Zoetermeer is Weleda al sinds 2013 klimaatneutraal op verschillende vlakken. Zo wordt 100 procent hernieuwbare elektriciteit gebruikt door onder andere zonnepanelen en elektrische auto’s.
 • Verenigde Staten: een nieuw digitaal inwerkproces zorgt voor minder reizen voor medewerkers.
 • Australië: de locatie in Australië gebruikt 100 procent elektriciteit en energie uit hernieuwbare bronnen.
 • Frankrijk: bedrijfsauto’s zijn vervangen door elektrische auto’s en er werd een nieuw, efficiënter koelsysteem geïnstalleerd.
 • Duitsland, Zwitserland, Spanje, Oostenrijk en Zuid-Korea: een nieuw thuiswerkbeleid verminderde het woon-werkverkeer van medewerkers en verlaagde het verbruik van energie en kantoorartikelen.

Maar we zijn nog niet klaar. De komende jaren blijven we ons inzetten voor een betere wereld en een kleinere voetafdruk.

 • In Duitsland bouwen we een klimaatneutrale logistieke campus. De campus heeft nu al het Platina pre-certificaat ontvangen van de German Sustainable Building Council.
 • In 2025 willen we het aandeel biologisch-dynamische grondstoffen verhogen tot 40 procent. Hiermee ondersteunen we de landbouw die koolstof in de bodem bindt door consequent humus op te bouwen.
 • Ook beschermen we het klimaat in onze productieketen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met de Sekem boerderij in Egypte, waar Weleda heeft geholpen met het omvormen van 680 hectare Egyptische woestijn tot vruchtbare landbouwgrond.

Wereldwijd werkt Weleda samen met NGO’s en initiatieven zoals Bio-Stiftung Schweiz (Swiss Organic Foundation), die met haar zogenoemde Soil Fertility Fund gezonde en klimaatvriendelijke landbouw bevordert.

680
hectare land is veranderd in vruchtbare landbouwgrond door de Sekem boerderij in de Egyptische woestijn.
40
procent is het doel voor ons aandeel biodynamische grondstoffen in 2025.

2. Bewijsvoering van onze CO2-uitstoot

We berekenen onze CO2-uitstoot in samenwerking met externe deskundigen. Dit doen we volgens wereldwijd erkende wetenschappelijke normen. Om onze berekening te verifiëren en tegelijkertijd onze certificering te halen hebben we de TÜV Nord ingeschakeld. TÜV Nord is een ervaren en internationaal erkende certificeringsinstantie. Het gaat om de TÜV NORD CERT-norm TN-CC 020, deze is gebaseerd op de internationale ISO-norm 14064-3.

Hier vind je de Engelse versie van de TÜV Nord norm TN-CC 020. Deze norm definieert eisen voor de verificatie van broeikasgasverklaringen en koolstofneutraliteit voor verschillende entiteiten door TÜV NORD CERT GmbH. De certificering is gebaseerd op 2021. Factor X heeft bij de berekening ondersteund.

De beoordeling is cradle-to-gate, hiermee wordt het product geëvalueerd vanaf de grondstof tot aan het moment dat ze de fabriek verlaten en bij de retailer terechtkomen.

TÜV Nord >

3. Compensatie van de resterende CO2-uitstoot

Om onze producten klimaatneutraal te maken, compenseren we de CO2-uitstoot die overblijft. Dit doen we door te investeren in klimaatbeschermingsprojecten. Van tevoren wordt de compensatie voorspeld, maar later aangepast indien nodig. Tegelijkertijd werken we eraan om onze voetafdruk nog verder te verkleinen.

Weleda steunt alleen klimaatprojecten die zijn gecertificeerd volgens internationale normen, zoals VCS of de Gold Standard. Deze worden regelmatig gecontroleerd. Ook hechten we waarde aan de meetbare en blijvende positieve effecten op het klimaat. Om deze projecten te vinden, werken we samen met externe onafhankelijke organisaties. Zo hebben we besloten om te investeren in natuurbehoudsprojecten in het Braziliaanse regenwoud. Daarmee steunen we niet alleen klimaatbescherming, maar ook de biodiversiteit en bodemgezondheid. 

Meer over Jari/Amapá REDD+>

Ook ondersteunen we een project in Oeganda voor efficiënte kooktoestellen. Dit helpt niet alleen het klimaat, maar bevordert ook de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking, door het investeren in productie, distributie en verkoop van schone fornuizen.

Meer over kooktoestellen in Oeganda>

De projecten in Brazilië en Afrika dragen bij aan de Sustainable Development Goals. Daarnaast ondersteunt Weleda ook verschillende initiatieven die geen certificaten opleveren. Deze projecten worden beschreven in het Jaarverslag 2021. De steun van Weleda wordt in 2022 voortgezet, zoals het Soil Fertility Fund door Bio-Stiftung Schweiz (Swiss Organic Foundation).

Jaarverslag 2021 >