Wat is de juiste dosis zon?

Hoeveel zon is goed voor jou?

Niet elk type zonlicht is hetzelfde. Het tijdstip, het seizoen en de plaats waar je je bevindt bepalen de intensiteit van de zon. Zo worden de UV-stralen aan zee bijvoorbeeld versterkt door de weerkaatsing op het water. Hoelang je aan de zon blootgesteld mag blijven of wanneer je de zon beter kunt vermijden, hangt bovendien niet alleen af van omgevingsfactoren, maar ook van je huidtype.

De UV-index (UVI) die veel weerdiensten voorzien, is een goede indicatie van het risico op schade na blootstelling aan de zon. Een index van 3 tot 5 is gematigd; met een index van 6 of 7 kun je beter uit de directe zon blijven tussen 12.00 en 15.00 uur.

De 4 huidtypes

Omdat onze huid uniek is, is de hoeveelheid zon die we kunnen verdragen voor iedereen verschillend. Om toch wat richting te geven, hebben dermatologen de menselijke huid onderverdeeld in 4 huidtypes, gaande van type 1 tot type 4. Hoe lager het type, hoe sneller je zal verbranden en hoe beter je je dient te beschermen. Ons advies is echter aan iedereen om altijd voorzichtig te zijn. Baby’s jonger dan 1 jaar worden bij voorkeur nooit rechtstreeks aan de zon blootgesteld.

  • Huidtype 1: Je hebt een bleke huid die zeer snel verbrandt en nooit bruin wordt. Zonnen wordt in jouw geval afgeraden. Kom je toch in de zon, kies dan voor beschermingsfactor 50 en draag een zonnehoed of petje. 
  • Huidtype 2: Je hebt een lichte huid. Ze verbrandt snel en wordt slechts langzaam bruin. Ook in jouw geval is de schaduw de beste plek om van een zonnige dag te genieten. Gebruik bij blootstelling aan de zon altijd een hoge (SPF30) tot zeer hoge (SPF50) beschermingsfactor en zonnehoed of petje.
  • Huidtype 3: Jouw huid is minder gevoelig voor de zon: je verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin. Je kan echter wel verbranden, dus gebruik steeds een gemiddelde tot hoge bescherming (SPF30) in de zon.
  • Huidtype 4: Jij verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed. Toch is ook voor jouw huidtype een lage tot gemiddelde bescherming nodig in de zon.  

Waarom Edelweisss Zonbescherming?

En wat zijn de voordelen?

Bekijk ze hier

Hoe breng ik Edelweiss Zonbescherming het beste aan?

Benieuwd naar onze tips voor een optimale bescherming?

Je vindt ze hier

Welke ingrediënten bevat Edelweiss Zonbescherming?

En wat doen ze voor mijn huid?

Ontdek het hier

Hoe werkt een minerale zonnefilter?

En wat zijn de voordelen ervan?

Je leest het hier

Edelweiss Zonnelotion SPF30

Non-nano minerale UV-filters
€22.99
Koop nu

Edelweiss Zonnecrème Gezicht SPF30

Lichte, verzorgende formule. Non-nano minerale UV-filters
€14.99
Koop nu

Edelweiss Zonnelotion Gevoelige Huid SPF30

Non-nano minerale UV-filters, parfumvrij
€22.99
Koop nu

Edelweiss Zonnecrème Gevoelige Huid SPF50

Non-nano minerale UV-filters, parfumvrij
€14.99
Koop nu

Edelweiss After Sun Lotion

Verkoelt en hydrateert
€14.99
Koop nu