Een goede sportmassage in 10 stappen!

Waarom een sportmassage?

Sportmassages zijn niet enkel voor topatleten. Iedereen die actief beweegt of regelmatig sport heeft er baat bij om de spieren in een goede conditie te houden. Wanneer je intensief gaat bewegen, wordt er immers heel wat van je spieren gevraagd. Ze worden steeds opnieuw uitgedaagd en gestrekt tot het uiterste, waardoor ze sterker worden. Om overbelasting en blessures te vermijden is het echter belangrijk om ze ook voldoende rust te geven en ze op de juiste manier te masseren, voor en na het sporten.

Ons stappenplan voor een goede sportmassage

Een effectieve sportmassage is gebaseerd op de technieken van de traditionele massage en bestaat uit 2 onderdelen: de voorbereidende massage voor het sporten en de herstelmassage erna.

 

 

 

 

Fase 1 
Voor het sporten

Voor het sporten maak je je spieren warm en soepel met  energieke, snelle bewegingen. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen en worden de spieren voorbereid op intensieve(re) inspanningen, met minder risico op blessures.

Stap 1

Verdeel wat Arnica Massageolie in je beide handpalmen en wrijf deze goed tegen elkaar. Je ervaart meteen het verwarmende effect. Plaats je rechterbeen op een stoel en masseer als eerste de billen en onderrug met cirkelvormige bewegingen. Vervolgens masseer je het dijbeen en daarna het onderbeen tot aan de enkel. Gebruik beide handen om stevig over het been te wrijven met cirkelvormige bewegingen. Verander regelmatig van richting.

Stap 2

Ga terug naar je onderrug en masseer deze zone met een zacht knedende beweging. Vervolg deze beweging over je billen, de bovenkant van je dijbeen en tenslotte via het scheenbeen naar beneden tot aan de enkel. Herhaal deze beweging met je linkerhand, deze keer langs de binnenkant van het dijbeen, over je kuit en naar beneden tot aan je achillespees.

Stap 3

Vorm een kommetje met je rechterhand en tik zachtjes op de billen, ga verder over het dijbeen en de kuit tot net boven de enkel.

Stap 4

Herhaal nu stap 1 op het linkerbeen. Het duurt enkele minuten om elk been volledig te masseren, maar omdat je lichaam op deze manier extra wordt voorbereid, is deze tijd zeker goed besteed.

Stap 5

Ga je lopen of fietsen, denk er dan aan om ook je schouders en armen te masseren met behulp van dezelfde techniek en bewegingen.

Fase 2 
Cooling down

Na het sporten hebben je spieren behoefte aan lichtere, tragere bewegingen om de spanning los te laten en de bloedsomloop te stimuleren.  Dit doe je bij voorkeur na een ontspannende en verkwikkende douche met  
Arnica Sport Douchegel

Stap 6

Begin opnieuw met de massage, maar deze keer start je bij de enkel en beweeg je vervolgens omhoog over het scheenbeen of de kuit naar je dijbeen, billen en onderrug. Begin met licht knedende bewegingen en ga langzaamaan naar boven tot aan de onderrug.

Stap 7

Herhaal deze licht knedende massage enkele keren. Begin steeds bij de enkel, maar verminder systematisch de druk.

Stap 8

Beëindig de massage met een bijna strelende beweging. Dit is jouw manier om je lichaam en je spieren te danken voor de geleverde inspanningen.

Stap 9

Masseer ook je schouders en armen met dezelfde techniek.

Stap 10

Ga ontspannen liggen op je rug op een sportmatje of andere zachte ondergrond. Vouw je handen samen op je buik en adem verschillende keren in en uit vanuit je buik zodat je voelt hoe op het ritme van je ademhaling je handen omhoog en omlaag gaan. Zo ondersteun je de terugstroom van het bloed in de benen en ondersteun je het herstel van je spieren.