Sensitive Skin Challenge - week 1

Detox je badkamerkastje!

Net als jij hebben steeds meer mensen last van een gevoelige huid. Een van de belangrijkste oorzaken blijken synthetische stoffen in verzorgingsproducten te zijn. Sommige mensen verdragen dit prima, maar heb je aanleg voor een gevoelige huid, dan is het beter om deze te vermijden omdat ze je huid flink kunnen irriteren.

Maar over welke stoffen gaat het dan? Waarom maken ze de huid gevoeliger? En hoe kan je ze herkennen op het etiket van de producten die je gebruikt? En vooral: welke producten zijn dan wel goed om te gebruiken bij een gevoelige huid?

Tijd voor een ‘detox’ van je badkamerkastje!

Ons advies voor jouw verzorgingsproducten:

 

  • Neem alle producten uit je badkamerkastje onder de loep en kijk kritisch naar de ingrediëntenlijst. Probeer de komende 6 weken alle producten te vermijden met synthetische parfumstoffen, synthetische conserveringsmiddelen, minerale oliën en sulfaten.
  • Let vanaf nu ook op de INCI-lijst wanneer je nieuwe producten aankoopt. Opgelet: de vermelding ‘hypo-allergeen’ biedt helaas geen garantie wat verdraagzaamheid betreft.
  • Ga op zoek naar producten die jouw huid tijdens deze Challenge kunnen ondersteunen, zoals Amandel Verzachtende Verzorging. Leuk om te weten: je kunt deze week extra voordelig kennismaken met deze unieke serie!

 

Smeer zoals je eet

Ons belangrijkste advies voor deze week is om vanaf nu kritisch het etiket van je verzorgingsproducten te bekijken, zoals je dat misschien al doet met voeding. Op dit etiket staat de zogenaamde INCI-lijst die alle ingrediënten vermeldt die het product bevat. Hoe hoger vermeld in de lijst, hoe groter het aandeel van deze stof in het product. Ook goed om te weten dat producten die je op je huid smeert (stay-on) een grotere impact hebben dan producten die je afspoelt (rinse-off). En ook geldt hier de regel “vele kleintjes maken een groot”: je huid reageert op alle producten die je in de loop van een dag gebruikt.

Heb je last van een gevoelige huid en gun je haar een totale rustkuur, dan raden we je aan afscheid te nemen van de producten die een of meer van deze ingrediënten bevatten:

1. Synthetische parfumstoffen

Synthetische geurstoffen worden gebruikt omdat ze goedkoper zijn dan natuurlijke parfums. Ze staan echter met stip op 1 als het gaat om het uitlokken van allergische reacties zoals huiduitslag en irritaties. Ben je allergisch van aard, dan is het zeker opletten geblazen. Wil je zeker zijn dat een product geen synthetische geurstoffen bevat, let er dan op dat er ‘parfumvrij’ staat op de verpakking of dat het om een 100% natuurlijk product gaat waarbij het parfum is samengesteld uit essentiële oliën.

Opgelet:

Mensen met een gevoelige huid kunnen ook reageren op natuurlijke parfums bestaande uit essentiële oliën (zie ook verder). Bepaalde elementen uit deze parfums die bekend staan omdat ze irritaties of allergieën kunnen veroorzaken, vind je op de lijst met declaratieplichtige parfumallergenen.

2. Synthetische conserveringsmiddelen

Deze stoffen zorgen ervoor dat een product langer houdbaar blijft. Er zijn verschillende soorten conserveringsmiddelen. Vroeger gebruikte men vooral parabenen. Om deze te vervangen zijn fabrikanten de voorbije jaren steeds vaker Methylchloroisothiazolinone (MCI) en Methylisothiazolinone (MI) gaan gebruiken. Vooral de combinatie van deze twee stoffen kan diverse heftige reacties veroorzaken zoals jeuk, uitslag, gezwollen huid, en daarom is het niet langer toegestaan dat beide stoffen samen worden gebruikt. Maar ook afzonderlijk kunnen ze gevoeligheden uitlokken.

3. Minerale oliën

Minerale oliën zijn vooral terug te vinden in lotions, crèmes en lippenbalsems. Ze laten een laagje achter op de huid waardoor deze beschermd wordt en zachter en soepeler aanvoelt. Dit laagje kan er echter ook voor zorgen dat de poriën worden afgesloten. Als gevolg hiervan kan de huid minder goed ademen en geen afvalstoffen meer afvoeren. Dit kan leiden tot huidirritaties en puistjes. Ook zijn allergische reacties op minerale oliën mogelijk.

4. Sulfaten

Sulfaten zijn synthetische wasactieve stoffen die nodig zijn om vet en vetachtige stoffen op te lossen en te verwijderen. Ze zorgen er bovendien ook voor dat het product lekker gaat schuimen. Helaas lossen ze ook vaak het laagje natuurlijk huidvet op. Dit herstelt zich binnen een paar uur vanzelf, maar in de tussentijd staat de huid bloot aan irriterende stoffen, uitdroging, vuil en bacteriën. Hierdoor raakt de barrièrefunctie van de huid verstoord, waardoor de typische symptomen van een gevoelige huid de kop opsteken. Voelt je huid na het douchen erg droog en trekkerig aan en kun je niet wachten om haar te hydrateren met een bodylotion? Dan is de kans groot dat je doucheproduct sulfaten bevat.

Hoe zit het met alcohol?

Algemeen wordt gesteld dat alcohol uitdrogend en ontvettend werkt en de huid kan irriteren. Veel hangt echter af van het soort alcohol dat gebruikt wordt. Zo verwerkt men in natuurcosmetica uitsluitend alcohol uit gefermenteerde plantaardige suikers. In de juiste dosering én binnen een aangepaste formule hoeft dit geen nadelige gevolgen te hebben. Twijfel je echter of je een product wel goed kunt verdragen, dan raden we aan om dit uit te testen op de binnenkant van je elleboog. Treed er geen reactie op binnen 24u, dan kun je het zonder problemen gebruiken.

Is natuurlijk beter?

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn vrij van synthetische parfum-, bewaar- en andere stoffen. Dit betekent echter nog niet dat ze per definitie geschikt zijn voor de gevoelige huid. Want ook deze verzorgingsproducten kunnen ingrediënten bevatten die een gevoelige huid mogelijk irriteren. Denk maar aan de bepaalde essentiële oliën of plantenextracten. Het is zeker verstandig om te kiezen voor natuurlijke producten voor je gevoelige huid omdat deze milde, lichaamseigen ingrediënten bevatten die je natuurlijke huidfuncties ondersteunen. Maar ook hier geldt het advies: kies enkel producten die ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid.

Wat kan ik dan wel gebruiken om mijn gevoelige huid te verzorgen?

Een gevoelige huid heeft een verstoorde barrièrefunctie, waardoor ze een lagere weerstand heeft tegen externe prikkels. Daarom is het belangrijk om producten te gebruiken die de huid verzorgen in alle zachtheid zonder te prikkelen. Speciaal voor de gevoelige huid ontwikkelde Weleda de Amandel-serie voor gezicht en lichaam. Deze producten herstellen de balans van de huid, verhogen de natuurlijke weerstand en maken haar weer soepel en zacht.

Zachtheid uit de natuur

Biologische zoete amandelolie is een zeer lichte, bijna transparante en geurloze olie die door koude persing uit de pit wordt gewonnen. Dankzij haar lichte structuur wordt ze goed door de huid opgenomen. De onverzadigde vetzuren versterken de hydrolipidenfilm van de huid en beschermen tegen uitdroging. De producten uit de Amandel Verzachtende Gezichtsverzorging en Amandel Verzachtende Lichaamsverzorgingsserie reinigen, kalmeren, voeden en beschermen op uiterst milde wijze en hun werkzaamheid en verdraagzaamheid werden uitgebreid getest.

Vragen bij dit onderdeel van de Sensitive Skin Challenge?

Stuur een mail naar challenge@weleda.be: onze schoonheidsspecialistes helpen je graag verder! We doen ons uiterste best om je mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden.