Voorbereiding op je bevalling

Wat te doen bij stress of angst tijdens je zwangerschap?

Bij elke grote inspanning hoort een portie stress. Hierbij gaat het om gezonde stress die je stimuleert om de inspanning tot een bevredigend einde te brengen. Loop je echter met meer zenuwen rond dan je lief is, dan kunnen deze tips helpen om rustig te blijven.

 

5 tips bij stress of angst tijdens de zwangerschap:

1. Start met zwangerschapsyoga 
Zwangerschapsyoga kan helpen om rustig te blijven voor en tijdens de bevalling. Je leert om op de juiste manier te ademen. Dit helpt je door de weeën heen en zorgt voor een natuurlijke uitdrijvende kracht.

 

2. Schrijf je angsten op 
Het heeft geen zin om tegen jezelf te zeggen dat je niet mag piekeren. Als je nadenkt over het feit dat je piekert, zul je vanzelf meer gedachten krijgen die bij je piekeronderwerp horen. Je versterkt zo je eigen piekergedachten. Wanneer negatieve gedachten steeds terugkomen, hebben ze aandacht nodig. Noteer ze in een notitieblokje. Probeer de piekergedachte als het ware even op papier te parkeren. Ga er op een goed moment voor zitten op een rustige plek. Schrijf al je negatieve gedachten van je af. Blijf schrijven, net zo lang tot je hoofd helemaal leeg is. Het benoemen van waar je bang voor bent, lucht vaak erg op.

 

3. Oefen met positieve affirmaties  
Om je te helpen je lekker in je lichaam te voelen, kun je met positieve affirmaties werken. Dit zijn korte teksten die je hardop of in gedachten uitspreekt. Zonder dat we dat doorhebben, borrelen er hoe dan ook de hele dag affirmaties in ons op. Meestal gaat het om negatieve zinnetjes zoals: ‘Ik kan het niet’ of ‘Het lukt me vast niet’. Voorbeelden van positieve affirmaties: ‘Ik accepteer mijn veranderende lichaam. Ik houd van mijn dikke buik.’ Of: ‘Mijn lichaam is sterk en krachtig, het kan mijn groeiende kindje dragen.’ Ook tijdens je bevalling kun je kracht putten uit affirmaties als: ‘Je bent welkom. Je mag komen op het door jou gekozen moment’. Of: ‘Je bent volmaakt zoals je bent.’  

 

4. Maak een checklist tijdens je zwangerschap 
Om goed voorbereid te zijn op de bevalling en de weken die erop volgen, is het handig om een lijstje aan te leggen met alle zaken die je verwacht nodig te hebben. Je zult merken dat dit ook rust geeft in je hoofd. Vraag hierbij zeker ook het advies van mensen uit je omgeving en je verloskundige. Probeer te vermijden dat je op laatste moment nog aankopen moet doen; de baby kan altijd eerder komen dan je uitgerekende datum. Een handige checklist -zowel voor thuisbevalling als in het ziekenhuis- vind je hier.

 

5. Gun jezelf een rustgevend verwenmoment met lavendel 
Door jezelf te omhullen met de ontspannende geur van lavendel kom je heerlijk tot rust, ook in je hoofd. Laat je masseren met een olie op basis van lavendel, of neem een warm bad waaraan lavendelextracten zijn toegevoegd.

Meer tips bij stress tijdens je zwangerschap of angst voor je bevalling vind je hier.

Geboorteplan

Een geboorteplan of een bevallingsplan is een handig instrument om over je bevalling na te denken. Het helpt je om praktische regelingen te treffen en je mentaal voor te bereiden. Bespreek het plan uitgebreid met je partner, zodat hij er zich ook goed bij voelt. Schrijf dit alles kort en bondig op papier. Geef een kopie aan je gynaecoloog of verloskundige, zodat zij weten hoe jij het liefste wilt bevallen. Een voorbeeld van een geboorteplan vind je hier (bij downloads/oefeningen).

 

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Wil je thuis bevallen, bespreek dan met je verloskundige hoe zo’n bevalling normaal verloopt en wat je allemaal nodig hebt. Beval je in het ziekenhuis, vraag dan om uitleg. Stel alle vragen die je bezighouden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Bespreek pijnmanagement en ademhalingstechnieken. De meeste ziekenhuizen organiseren een rondleiding op de bevallings- en kraamafdeling. Op voorhand weten waar je bevalt en welke faciliteiten (zitbal, ligbad, etc.) aanwezig zijn, geeft immers rust. Sommige ziekenhuizen of verloskundigen organiseren een geboorteklasje waar je kunt leren hoe bevallingen precies verlopen.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

 

 

 

Klik hier om je aan te melden.

 

Perineum Massageolie

Helpt een knip of inscheuren voorkomen
50 ml
€13.99
Koop nu

Lavendel Ontspannende Body Olie

Verzorgt en brengt tot rust
100 ml
€14.49
Koop nu

Lavendel Ontspanningsbad

Ontspant en brengt tot rust
200 ml
€14.99
Koop nu
200 ml
€7.99
Koop nu