Het verloop van een bevalling

Voortekenen van de bevalling

Op het einde van je zwangerschap kijk je waarschijnlijk reikhalzend uit naar de voortekenen van je bevalling. Dit zijn bepaalde veranderingen in je lichaam of symptomen die erop wijzen dat de bevalling gaat beginnen. Soms starten deze al weken voor het begint, soms slechts enkele dagen ervoor.

 

De 5 belangrijkste voortekenen van de bevalling

 1. Je voelt dat de baby een stuk lager gaat zitten. Dit merk je vooral bij een eerste kindje. Het kan een vergrote druk geven pijn veroorzaken. Het voordeel is dat je weer beter kunt ademen.
 2. Je krijgt steeds meer ‘harde buiken’ of oefenweeën. Vlak voor de start van de bevalling kunnen deze frequenter en pijnlijker worden.
 3. Je hebt meer afscheiding dan anders. Mogelijk zit er wat bloed bij. Dit komt doordat kleine bloedvaatjes in de baarmoederhals springen.
 4. Je krijgt last van diarree. Dit komt door de prostaglandines die je lichaam stilaan vrijmaakt. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je baarmoeder samentrekt.
 5. Je verliest een dikke, slijmerige afscheiding. Dat is de slijmprop, die je baarmoederhals de hele tijd heeft afgesloten om te beschermen tegen infecties.

Hoe verloopt een bevalling?

Elke bevalling is anders. Het verloop kan enkele uren tot zelfs dagen in beslag nemen. Veel hangt af van het feit of het je eerste zwangerschap is of niet, en van andere factoren, zoals de ligging van je kindje en hoe je je zelf voelt.

 

In het algemeen wordt elke bevalling verdeeld in 3 fases of tijdperken

 1. Het ontsluitingstijdperk duurt van het begin van de echte weeën tot de volledige ontsluiting van de baarmoederhals tot 10 cm. Deze fase duurt gemiddeld 11 uur bij een eerste kind en 7 uur bij een volgend kind.
 2. Het uitdrijvingstijdperk duurt van de volledige ontsluiting tot en met de geboorte van het kind. Deze fase duurt ongeveer 1 uur bij een eerste kind en 30 tot 40 minuten bij een volgend kind. Het uitdrijvingstijdperk kan langer duren door een eventuele ruggenprik of epidurale verdoving.
 3. Het nageboortetijdperk duurt van de geboorte van het kind tot en met de nageboorte van de placenta. Deze fase duurt meestal minder dan 20 minuten bij elke bevalling.

Bevalling opwekken

Ben je de datum genaderd waarop je bent uitgerekend en wil je de natuur een handje helpen? Dan kun je een aantal tips uitproberen om de bevalling op gang te brengen. Bedenk wel dat deze tips alleen helpen als alles ‘rijp’ is.

 

6 tips die kunnen helpen bij het opwekken van de bevalling

 1. Vraag aan je verloskundige om je te strippen. Hierbij worden de vliezen een beetje losgemaakt en wordt de productie van prostaglandine gestimuleerd, De baarmoeder wordt zo geprikkeld om te gaan samentrekken.
 2. Een vrijpartij kan de weeën op gang brengen en sperma bevat prostaglandines. Deze tip werkt alleen als de baby helemaal klaar is om geboren te worden.
 3. Een oeroud huismiddeltje is wonderolie, te koop in de apotheek. Meng 40cc wonderolie met water of limonade en drink het in een keer op. Wonderolie veroorzaakt darmkrampen, en met een beetje geluk wordt deze activiteit overgenomen door de baarmoeder. Lukt het je niet, dan heb je in elk geval schone darmen.
 4. Een warm bad ontspant en geeft je de rust die nodig is om weeën op te wekken.
 5. Nog een huismiddeltje: eet het harde binnenste gedeelte van een ananas. Daar zit een beetje kinine in en dat zou activerend werken op je baarmoeder.
 6. Zorg voor rust in je hoofd en vermijd dat je gaat zitten wachten op de weeën. Zolang je onrustig en actief bent, bestaat de mogelijkheid dat je de bevalling onbewust ‘ophoudt’.

Wanneer de bevalling inleiden?

Bij een ingeleide bevalling wordt alles op gang gebracht zonder de spontane weeën af te wachten. Een bevalling inleiden gebeurt meestal je verloskundige of arts vermoedt dat dit beter is voor de baby.

 

De 5 meest voorkomende redenen om een bevalling in te leiden

 1. hypertensie
 2. zwangerschapsdiabetes
 3. voortijdig gebroken vliezen
 4. te weinig vruchtwater
 5. groeiachterstand bij de baby

Om de bevalling in te leiden brengt men meestal vaginaal een tablet in met de stof prostaglandine. Daardoor wordt de baarmoederhals gestimuleerd tot rijpheid en ontsluiting. Vaak ontstaan daarna ook vanzelf de weeën. Bij een eerste bevalling worden de weeën meestal extra gestimuleerd met een infuus dat oxytocine bevat, het hormoon dat de weeën opwekt. Een andere manier om te proberen de weeën op te wekken is het strippen van de baarmoedermond. Daarbij worden de vruchtvliezen losgemaakt waardoor een kleine hoeveelheid natuurlijk prostaglandine vrijkomt. Dit werkt alleen in de periode dat de bevalling spontaan op gang kan komen.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

 

 

 

Klik hier om je aan te melden.

 

Perineum Massageolie

Helpt een knip of inscheuren voorkomen
50 ml
€13.99
Koop nu

Zwangerschapsolie

Helpt striae voorkomen
100 ml
€16.99
Koop nu