Lavendel

Bessarabia, Moldavië
Map of Moldova - Lavender Raw Material

Lavendel associëren we vaak met de Provence in Frankrijk. In Europa is er echter nog een ander groot gebied waar al sinds eeuwen lavendel geteeld wordt: Moldavië, gelegen tussen Roemenië en Oekraïne. Het land is slechts 34.000 km² groot en ligt middenin de historische regio van Bessarabië. Dankzij het warme, droge klimaat en de vruchtbare, zwarte aarde telt Moldavië talrijke wijngaarden en plantages. Het is een van de belangrijkste producenten van etherische oliën ter wereld.

Sinds 2005 werken we samen met een van de grootste biologische teeltprojecten voor lavendel, wat het project extra vaart heeft gegeven. Sindsdien zijn 200 landbouwers en hun gezinnen bij het project betrokken en is het lavendelareaal tot 200 hectare gestegen. Van eind juni tot midden juli snijden de landbouwers en de seizoenarbeiders de rijpe bloemen elke dag met een handzeis af. Een moeizaam werkje dat heel wat uithoudingsvermogen vergt. De geplukte lavendel wordt meteen op de akker in een mobiele distilleereenheid tot etherische olie verwerkt. Dat vraagt niet alleen een goede technische opleiding, maar ook een uitgebreide kennis van de plant.

Een team van vier man is permanent in de weer en neemt de containers met lavendelbloemen in ontvangst. Deze worden op de installatie aangesloten en na ongeveer een uur is het distillatieproces afgerond, met kostbare etherische olie als resultaat.

 

Uit 100 kg lavendelbloemen wordt 1 kg olie gewonnen. Deze wordt vanuit het scheidingsvat, de zogenaamde ‘Florentijnse fles’, naar kleinere vaatjes geleid die meteen afgesloten worden. Erg belangrijk om de kwaliteit te behouden is dat de waardevolle lavendelolie nadien koel opgeslagen wordt tot alles bij Weleda wordt geleverd.

Ontdek ook onze andere teeltprojecten

Ingrediënt

Lavendelolie

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil

Lavendelolie is een etherische olie uit verse lavendel, bekend om haar ontspannende invloed. Deze olie wordt gebruikt als geurmiddel.