Duindoorn

Toscane, Italië
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Duindoorn is een wilde plant die oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt. In de loop der eeuwen heeft de plant zich tot in de Alpen en zelfs tot de kusten van de Noord- en Oostzee verspreid. De rijpe bessen van de duindoorn leveren een vitaminerijk sap en hoogwaardige olie op.

Het familiebedrijf ‘Künzi & Röthlisberger’ is er op het biologisch dynamische beheerde landgoed ‘San Mario’ in Toscane uitstekend in geslaagd om die zeldzaam geworden wilde plant op een duurzame manier te telen. Al meer dan tien jaar heeft het bedrijf een nauw partnership met Weleda. Het terrein in het domein ‘San Mario’ telt ongeveer 100 hectare. Elk jaar wordt er 200 ton bessen geoogst. Daaruit wordt 100 ton vers sap geperst.

 

Kurt Künzi begon eind jaren ‘80 te experimenteren met diverse duindoornsoorten uit de Alpen. De omstandigheden op zijn terrein in het Toscaanse Maremma zijn ideaal: de bodem wordt er met compost verrijkt en er schijnt meer zon dan in welk dal van de zuidelijke Alpen dan ook. Dat is belangrijk, omdat duindoorn veel licht nodig heeft om de waardevolle vitaminecomplexen te kunnen aanmaken. Het familiebedrijf verbouwt op het ogenblik meer dan vijf verschillende duindoornsoorten. Voor het sap en de siroop worden bessen gekweekt met een hoog gehalte aan vitaminen en spoorelementen.

 

Net zoals bij wijn moet men daarbij op het aroma, het zuurgehalte en de juiste menging van de soorten letten om het sap te veredelen. Andere duindoornsoorten zijn dan weer beter geschikt voor het winnen van duindoornolie omdat ze een hoger oliegehalte in het vruchtvlees hebben.

Voor Kurt Künzi en zijn vier medewerkers is duurzaamheid een totaalconcept. Dat begint bij de selectie van de planten, gaat verder met de biodynamische landbouw en omvat ook de energiezuinige verwerking. De biodynamische landbouw bevordert de levenskracht van de bodem door plantaardige en minerale preparaten toe te dienen. Zo blijven de planten gezond en zijn ze nauwelijks gevoelig voor ongedierte en ziekten.

 

De bessen die dicht tegen de takken van de duindoorn aangroeien, worden geoogst door de twijgen manueel of machinaal af te snijden. Ze worden naar het deels met windenergie aangedreven koelhuis gereden en daar ingevroren. In een volgende stap schraapt een speciaal ontwikkeld apparaat de bessen van de twijgen. Daarna gaan ze weer, gesorteerd op soort, naar het koelhuis terug en worden ze in verschillende stappen tot sap geperst, gepasteuriseerd en luchtdicht in vaten opgeslagen. Uit de zaden en het sap kunnen in een later stadium zaadolie en vruchtvleesolie gewonnen worden.

Ontdek ook onze andere teeltprojecten

Ingrediënt

Duindoornolie

Hippophae Rhamnoides Oil

De oranjegele duindoornolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, vitamine E en carotenoïden. Duindoornolie bezit regenererende, antioxidante en intensief huidverzorgende eigenschappen.