Arnica

De Karpaten, Roemenië
Map of Romania - Arnica

In onze producten verwerken we zowel de Arnica-plant als de gedroogde bloemen. De planten zijn afkomstig van een biologisch bedrijf in Duitsland. De bloemen komen uit de Karpaten, een streek in Roemenië, waar ze op een gecertificeerde manier in het wild geplukt worden zo dat hun voortbestaan niet wordt bedreigd. Met dit unieke project is Weleda een pionier op het vlak van duurzame pluk van planten in de vrije natuur.

De Arnica-plant is erg gevoelig voor wijzigingen aan zijn natuurlijke habitat. Bovendien is deze medicinale plant erg gewild, waardoor er op en gegeven moment teveel van werd geplukt. Een aantal jaar geleden dreigde Arnica dan ook te verdwijnen. Om dit fenomeen tegen te houden, zijn we een samenwerking aangegaan met het WWF en diverse landschapsecologen. Zelf hadden we al enige ervaring met Arnica in de Vogezen.

 

Op basis van onze gemeenschappelijke inzichten hebben we een betrouwbaar pluk- en kweekmodel uitgewerkt, waardoor het voortbestaan van de plant veilig is gesteld.

Zo mag er maar een beperkt aantal bloemen met de hand geplukt worden, terwijl de weiden uitsluitend voor extensieve veehouderij gebruikt mogen worden en geen extra bemesting krijgen. Om die strategie in stand te houden, zijn er jaarlijkse opleidingen nodig. De boeren die hoofdzakelijk van de veeteelt en de bosbouw leven, maar die ook Arnica oogsten, worden met het oog daarop door de medewerkers van de plaatselijke coöperatieve opgeleid. Door de jaarlijkse pluk tijdens de bloeitijd krijgen ze een vast bijkomend inkomen. Sinds 2010 streeft Weleda ernaar om het principe van duurzame pluk in de vrije natuur ook in andere delen van de Karpaten in te voeren.

Ontdek ook onze andere teeltprojecten:

Ingrediënt

Extract van arnicabloem

Arnica Montana Flower Extract

Extract van de Arnica-plant, ook valkruid genoemd, is rijk aan flavonoïden, kiezelzuur, carotonoïden en etherische oliën. Het heeft een herstellende invloed op gewrichten en spierweefsel.