Weleda Benelux maakt gebruik van cookies. Dit doen we om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te verbeteren. We gaan echter zorgvuldig om met alle informatie en respecteren hierbij steeds je privacy. Meer informatie over ons privacy-beleid lees je in de Algemene voorwaarden.

 


Weleda Benelux SE

Ubicenter A, Philipssite 5, Bus 25
B-3001 Leuven
België


Samen zamelden we 40.000 euro in voor WWF!

Dank voor jullie hulp!

In maart organiseerden we een actie waarbij per verkocht product €1 euro werd gedoneerd aan WWF om te helpen bij het behoud van de laatste oerbossen. Dankzij jullie hulp hebben we maar liefst 40.000 euro ingezameld! Dit bedrag werd enkele dagen geleden overhandigd aan WWF.

Met het gedoneerde bedrag kan WWF twee gebieden in het zuidwesten van Roemenië, Caras Severin en Hunedoara, verder inventariseren. Zo leren ze de lokale planten, dieren en ecosystemen beter kennen, om daarna de nodige maatregelen te nemen om ze verder te beschermen, zoals bijvoorbeeld het creëren van de ecologische corridors.

Wat zijn oerbossen?

Oerbossen, in het Engels ‘virgin forests’ genoemd, zijn de laatste gebieden waar de natuur overleeft in de meest pure vorm. Oerbossen vormen complexe ecosystemen waar zaailingen, jonge, volwassen en oude bomen elkaar afwisselen. Dode bomen en ontbindende stronken zijn er even belangrijk als levende bomen. Samen vormen zij een omgeving waar heel wat uiteenlopende planten en dieren gedijen. Tot nu toe konden de Europese oerbossen overleven door hun ontoegankelijkheid en door de lage economische waarde van het hout. Momenteel zijn ze echter bedreigd omwille van de socio-economische druk die onder andere voortkomt uit de stijgende vraag naar hout.

Waarom zijn de oerbossen zo belangrijk?

Oerbossen vormen de habitat van heel wat planten zoals de zilverspar, de bloemkoolzwam of het venusschoentje, de grootste in Europa voorkomende orchideeënsoort. Ook vormen ze een thuis voor heel wat dieren waaronder everzwijnen, herten, wolven, lynxen en bruine beren. Ze zijn bijgevolg cruciaal voor de biodiversiteit in Europa. Bovendien spelen ze een grote rol in het ‘gezond houden’ van de lucht in onze streken, aangezien ze koolstofdioxide vasthouden en zuurstof afgeven, meer nog dan gewone bossen met minder biodiversiteit.

“Dankzij de wetenschappelijke en technische evolutie hebben we vandaag de dag inzicht in de DNA-structuur van bomen en van volledige ecosystemen. Dit stelt ons in staat om zelf bossen aan te planten en verder te ontwikkelen. Maar soms gaat het mis, en dan keren we toch steeds weer terug naar de oerbossen om daar te observeren hoe de natuur evolueert. Deze unieke bron van kennis mag dus zeker niet verloren gaan.”

Costel Bucur, Regionaal Directeur Bossen en Beschermde Gebieden bij WWF

Wist je dat…

  • Bijna 50% van de oorspronkelijke bossen op aarde is verdwenen?
  • Slechts 10% van het overgebleven bos beschermd gebied is?
  • Per jaar bijna 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos verdwijnt? 80% van alle plant- en diersoorten bosgebied nodig heeft om te kunnen overleven?
  • Bossen er mee voor zorgen dat regen ontstaat?
  • De oerbossen 13.000 verschillende plant- en diersoorten herbergen?
  • Bossen fungeren als belangrijke luchtzuiveraar?
  • Er nog 6.000 bruine beren leven in de Roemeense oerbossen?
  • De grootste zilverspar (Abies alba) die tot nu toe werd gemeten te vinden is in een van de Roemeense oerbossen?
  • Deze boom 62,5 meter hoog is?

 

Thuis in de Karpaten

Een groot deel van de Europese oerbossen ligt in de Roemeense Karpaten, een vrijwel onaangetast gebied waar de natuur zich vrij kan ontwikkelen. De kleurrijke bergflanken van het Apuseni-gebergte zijn ons bij Weleda erg vertrouwd. Hier wordt immers Arnica montana geteeld, waarvan we het extract o.a. verwerken in Arnica Massageolie en Arnica Sport Douchegel. Jaren geleden werd hiervoor in samenwerking met WWF een duurzaam pluk- en kweekproject opgestart om het voortbestaan van Arnica montana te garanderen. Deze inzichten passen we vandaag de dag nog steeds toe. Het is dus geen toeval dat we opnieuw gaan samenwerken in deze streek rond het thema ‘biodiversiteit’.